Miomir Vojinović / - SASA MATIC
12/05/2023 u 12:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojinović: Od 4. maja stiglo šest prijava vršnjačkog nasilja

Od toga broja, kako je kazao Vojinović, četiri prijave su se odnosile na kombinovano fizičko i verbalno nasilje, jedna na fizičko, verbalno i sajber nasilje, a jedna na isključivo fizičko nasilje

Putem besplatne telefonske linije, od 4. maja stiglo je šest prijava vršnjačkog nasilja, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

On je, na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje koji obavlja konsultativno saslušanje na temu „Rizik, uzroci i posljedice vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori“, rekao da su putem telefonske linije za prijavu vršnjačkog nasilja do sada imali osam poziva.

- Šest poziva se odnosilo na prijavu vršnjačkog nasilja, naveo je Vojinović.

Od toga broja, kako je kazao Vojinović, četiri prijave su se odnosile na kombinovano fizičko i verbalno nasilje, jedna na fizičko, verbalno i sajber nasilje, a jedna na isključivo fizičko nasilje.

Vojinović je rekao da je 8. maja licencirana ustanova - Policijska akademija, gdje se može steći stručna kvalifikacija - asistent u prevenciji nasilja i vandalizma.

On je podsjetio da je formirana komisija koja radi na izmjenama Pravilnika o normativima, a koja će, na osnovu broja učenika u određenim školama, procijeniti gdje treba povećati broj psihologa, odnosno pedagoga.

Vojinović je kazao da će Komisija razmotriti način kako da se angažuju psiholozi i pedagozi u školama u kojima trenutno ne postoje.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović poručila je da je vrijeme da se počne konkretno da se radi.

- Savjet za prava djeteta bio je prije oko dva mjeseca, kada smo se dogovorili da ćemo u narednih 15 dana svi dostaviti predloge šta mislimo da treba da se radi, kazala je Mihailović.

Međutim, kako je rekla, ta sjednica još nije održana, a ona će, kako je ocijenila, doprinijeti rješavanju problema.

Mihailović je predložila da se u narednih nekoliko dana organizuju konsultacije sa različitim kompetentnim stranama koje mogu da se bave tom problematikom.

- Možda mi smatramo da treba da se poveća broj psihologa i pedagoga, odnosno zaposlenih u PP službama u značajnoj mjeri, a možda to u realnosti nije moguće, kazala je Mihailović.

Ona je rekla da je tu značajna podrška Skupštine i Vlade, u smislu budžeta koji će biti potreban Ministarstvu prosvjete.

- Sugerišem da, osim svih ministarstava i institucija koje se bave tom problematikom, kao i stručnjaka, napravimo šire konsultacije sa konkretnim predlozima i da se počne raditi na tome, prevashodno da se insistira na primjeni postojećih propisa i zakona, ali i da vidimo što moramo da mijenjamo u dijelu odgovornosti i postupanja, navela je ona.

Mihailović je rekla da na papiru postoje definisane mjere podrške porodici, ali da nema sistema podrške porodici, a koji treba da postoje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:22