Vučković u Zagrebu / - VRHOVNI SUD
20/02/2024 u 07:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučković na seminaru ACA Europe u Zagrebu

ACA-Europe je evropsko udruženje koje je aktivno u 34 države, a sastavljeno je od Suda pravde Evropske unije, Državnih savjeta i vrhovnih administrativnih jurisdikcija svake od članica EU

Mehanizmi suzbijanja konfliktnih presuda različitih domaćih vrhovnih, ustavnih ili specijalnih sudova, kao i Evropskog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP), tema je ovogodišnjeg seminara održanog u Zagrebu, a kome je prisustvovala vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković.

Seminar je organizovala ACA Europe u saradnji sa Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske i drugi je realizovani događaj tokom finsko – švedskog predsjedavanja ACA Europe.

Seminar su, uvodnim izlaganjima, otvorili predsjednica Visokog upravnog suda Hrvatske Inga Vezmar Barlek i državni sekretar u ministartsvu pravde i javne uprave Hrvatske Juro Martinović.

Panelisti na seminaru bili su predsjednici ili predstavnici Federalnog upravnog suda Njemačke, vrhovnih upravnih sudova Švedske, Austrije i Estonije, kao i Upravnog suda Srbije.

Referate na seminaru iznijeli su i predstavnici ESLJP i pravnih fakulteta iz Zagreba i Rijeke.

- Podsjetimo, ACA-Europe je evropsko udruženje koje je  aktivno u 34 države, a sastavljeno je od Suda pravde Evropske unije, Državnih savjeta i vrhovnih administrativnih jurisdikcija svake od članica EU. Status posmatrača imaju vrhovne administrativne jurisdikcije Crne Gore, Srbije, Albanije i Turske, dok  Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo učestvuju u aktivnostima Udruženja kao gosti, navode iz Vrhovnog suda.

Ciljevi ACA-Europe su da sudije vrhovnih upravnih sudova bolje razumiju  pravo EU i bolje se upoznaju sa funkcionisanjem drugih vrhovnih upravnih sudova u primjeni prava EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:13