Побједници првог хакатона ЦБЦГ / - ЦБЦГ
24/10/2021 u 21:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршен хакатон ЦБЦГ: Побједу однио тим СЕШ „Мирко Вешовић”

Прву награду, у износу од 3.000 еура, освоjио jе тим „Будућност” Средње економске школе „Мирко Вешовић” из Подгорице, чиjи су чланови, ученици II разреда Драгана Аџић, Лука Аџић, Немања Пековић и професорица Виолета Ђукановић, осмислили апликациjу коjа би стимулисала клиjенте да користе електронско банкарство, преко различитих механизама награђивања корисника и аутоматизациjе плаћања услуга и сервиса

Свечаним проглашењем побjедника вечерас jе завршен први ЦБЦГ „FinTech” Хакатон на тему „Будућност дигиталних банкарских и платних сервиса у Црноj Гори”, у организациjи Централне банке Црне Горе, ИЦТ „Kортекса” и Удружења банака Црне Горе.

Прву награду, у износу од 3.000 еура, освоjио jе тим „Будућност” Средње економске школе „Мирко Вешовић” из Подгорице, чиjи су чланови, ученици II разреда Драгана Аџић, Лука Аџић, Немања Пековић и професорица Виолета Ђукановић, осмислили апликациjу коjа би стимулисала клиjенте да користе електронско банкарство, преко различитих механизама награђивања корисника и аутоматизациjе плаћања услуга и сервиса.

Другу награду, у износу од 2.000 еура освоjио jе тим „Интеракт” чиjи су чланови Бењамин Добарџић, предузетник, Тамара Павловић, дата репортинг аналист, Владимир Боровић, УИ/УX дизаjнер, Блердиjан Колић, веб дивелопер, осмислили  мобилну апликациjу коjа има за циљ да подстакне кориснике на штедњу, помогне им при плаћању и размjени новца, а дизаjнирана jе на принципу геjмификациjе.

Трећу награду, у износу од 1.000 еура освоjио jе тим „Лоанит” чиjи су чланови Сара Jолић, УИ десигнер, Анита Дапчевић, студент, Дражен Скробановић, фронт енд дивелопер осмислили су веб апликациjу коjа ће централизовати информациjе о каматним стопама за све врсте кредита, у црногорским банкама и другим финансиjским институциjама. 

Специjална награда, у износу од 400 еура, додиjељена jе тиму „Будућност”, као jедином средњошколском тиму коjи се пласирао у финале. 

Такође,  за све чланове 18 тимова средњошколаца коjи су се приjавили на ЦБЦГ ФинТех Хакатон, обезбиjеђена jе и награда у износу од по 100 еура,  као знак подршке њиховоj иновативности, креативности и храбрости да одговоре на задату тему такмичења. 

О наградама jе одлучивао шесточлани жири, у саставу вицегувернерка ЦБЦГ Зорица Калезић, директор Сектора за контролу банака ЦБЦГ Деjан Вуjачић, извршни директор ИЦТ „Кортекса” Тарик Заимовић, суоснивач и извршни директор компаниjе Логате Ивица Татар, начелница Одjењења за ревизиjу информационих система у Министарству jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Мирjана Беговић, финтек координатор Хрватске народне банке Линардо Мартинчевић. Жири jе оцjењивао иновативност, примjењивост, практичност и функционалност идеjа из области финансиjских технологиjа, коjе су тимови-финалисти развиjали уз помоћ ментора из области ИТ-а, банкарства и односа са jавношћу.

Све новчане награде обезбиjедила jе ЦБЦГ.

На први ЦБЦГ финтех хакатон приjавио се 41 тим, од чега 18 тимова средњошколаца, 11 тимова студената и 12 тимова професионалаца из области банкарства и ИТ-а.

ЦБЦГ ФинТех Хакатон jе четрдесетосмочасовно екипно такмичење у креирању наjбоље идеjе у области финтех-а, коjе jе Централна банка организовала са циљем да промовише и подстакне иновациjе у домену дигиталног банкарства, те да и на оваj начин да своj допринос финансиjскоj едукациjи у области дигиталних банкарских и платних сервиса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 01:11