/ FOTO: DAN PORTAL
02/09/2023 u 11:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Željeznička infrastruktura: Bezbjedno na putu do škole

Upozoravamo na sve opasnosti koje prijete prilikom neopreznog prelaženja ili neovlašćenog boravka uz prugu i upućujemo savjete roditeljima i nastavnicima, za koje će mnogi reći da ih znaju, ali praksa potvrđuje da ih treba ponavljati, rekli su iz ŽICG

Željeznička infrastruktura (ŽICG) je povodom početka školske godine podsjetila nastavnike i roditelje čija djeca na putu do škole moraju preći preko pruge, da to rade isključivo na obilježenim mjestima – označenim zonama na staničnim peronima, putnim i pješačkim prelazima.

- Upozoravamo na sve opasnosti koje prijete prilikom neopreznog prelaženja ili neovlašćenog boravka uz prugu i upućujemo savjete roditeljima i nastavnicima, za koje će mnogi reći da ih znaju, ali praksa potvrđuje da ih treba ponavljati- rekli su iz ŽICG agenciji MINA.

Iz tog preduzeća su podsjetili da je strogo zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke.

- Strogo je zabranjeno igrati se na mostovima preko kojih prelazi pruga, penjati se na stubove kontaktne mreže, dirati signalne ili druge uređaje- upozorili su iz ŽICG.

Takođe, kako su dodali, strogo je zabranjeno penjanje na parkirane vagone i nosive konstrukcije kontaktne mreže zbog opasnosti od strujnog udara.

- Da bi došlo do strujnog udara, dovoljno je doći u zonu opasnosti, koja započinje na visini od tri metra od zemlje, a već samo prilaženje žicama kontaktnih vodova na blizinu manju od dva metra – opasno je po život. Dakle, do teških povreda može doći i bez dodirivanja žica- upozorili su iz ŽICG.

Iz tog preduzeća su saopštili i da je strogo zabranjeno nositi slušalice na ušima ili koristiti mobilni telefon tokom prelaska preko pruge, ali i za vrijeme boravka na željezničkim stanicama.

Oni su naveli da je strogo zabranjeno i bacati kamenje na vozove koji prolaze prugom, jer to može biti opasno kako za one koji bacaju kamenje tako i za putnike u vozu.

- Svi koji moraju preći prugu, mogu to raditi isključivo na obilježenim mjestima – označene zone na staničnim peronima, putni i pješački prelazi. Na putnom prelazu na kome postoji znak „Stop” i „Andrejin krst” djeca se moraju zaustaviti, pažljivo pogledati na lijevu i desnu stranu i prelaz mogu preći tek kada se uvjere u to da ne vide i ne čuju voz u daljini- poručili su iz ŽICG.

Iz preduzeća su kazali i da na putnom prelazu koji je osiguran branikom i svjetlosno-zvučnom signalizacijom djeca moraju stati ako je branik spušten, i ako signalizacija radi, ne smiju pretrčavati prugu.

- Put do škole biće bezbjedan samo ako djeca oprezno prelaze preko pruge i ako to rade na obilježenim mjestima. Pruzi se ne smije približavati, osim na djelovima predviđenim za boravak putnika- naveli su iz preduzeća.

Iz ŽICG su apelovali i na sve učesnike u saobraćaju da prilikom prelazaka preko putnih prelaza, kao pješaci ili vozači, poštuju znakove i signalizaciju i ne koriste mobilne telefone i slušalice, jer na taj način ozbiljno ugrožavaju svoju sigurnost i, nažalost, nerijetko dolazi do tragičnih ishoda.

- Napominjemo, poštujte propise i saobraćajnu signalizaciju kako bi se izbjegle nesreće i sačuvalo ono najvrednije – ljudski životi. ŽICG svim učenicima, roditeljima i nastavnicima želi srećan početak školske godine i puno uspjeha u radu- dodali su iz preduzeća.

Za više informacija o pravilima ponašanja na željezničkom području može se pogledati prezentacija koja je dostupna na veb-stranici www.zicg.me.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:01