Г о / -Т л
03/05/2021 u 12:11 h
М.Д.С.М.Д.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новинари у Црној Гори нијесу безбједни

Амбиjент у коjем дjелуjу медиjи у Црноj Гори води даљем урушавању укупних медиjских слобода што констатуjу многи релевантни домаћи и међународни извjештаjи, наглашавају у ЦГО
Центар за грађанско образовање (ЦГО) честитао је 3. маj, Свjетски дан слободе медиjа, свим медиjима и медиjским посленицима у Црноj Гори и са жаљењем указуjе да се и ове године оваj дан дочекуjе у атмосфери у коjоj новинари не могу безбjедно и без негативних последица радити своj посао.
– Амбиjент у коjем дjелуjу медиjи у Црноj Гори води даљем урушавању укупних медиjских слобода, што констатуjу многи релевантни домаћи и међународни извjештаjи, попут посљедњег извjештаjа Репортера без границе. Од 2010. године у Црноj Гори биљежи се 55 напада, уз подсjећање да jош ниjе до краjа расвиjетљен случаj убиства Душка Jовановића, нити покушаjа убиства Туфика Софтића и Оливере Лакић. Забрињаваjући су и посљедњи физички и вербални напади на Jелену Jовановић, Сеада Садиковића, Есада Кочана, Небоjшу Шофранца, а коjи су посљедица изражених и неадекватно адресираних тензиjа у посљедњих годину и по дана – саопштили су из ЦГО.
Из ЦГО истичу да РТЦГ и даље ниjе jавни сервис свих грађана и грађанки, нити продукуjе довољно садржаjа коjи укључуjе различита аргументована становишта.
– Нови Закон о РТЦГ ниjе унаприjедио начин избора чланова Савjета РТЦГ, а jесте проширио простор за политички утицаj на чланове Савjета, а самим тим и на менаџмент и уређивачки тим РТЦГ-а – поручују из ЦГО.
ЦГО је позвао нову Владу да агилниjе ради на питањима медиjског плурализма и медиjских слобода, као и на jачању независности медиjа.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 11:21