Unija poslodavaca CG / - FOTO: UPCG
10/05/2021 u 17:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УПЦГ: 78% привредних субjеката тражи што хитниjе укидање нерадне недjеље

Оваj податак jедан jе од резултата онлине анкетног истраживања коjе jе УПЦГ спровела међу црногорским привредницима, ради процjене утицаjа нерадне недеље у околностима ковид-19 на њихово пословање

Униjа послодаваца Црне Горе (УПЦГ) захтиjева од Владе Црне Горе и Министарства економског развоjа да хитно реагуjу и предузму конкретне потезе коjи ће омогућити успjешност предстоjеће туристичке сезоне и даљи опоравак црногорске економиjе. УПЦГ од надлежних очекуjе да изнађу рjешење за стављање ван правне снаге спорне одредбе Закона о унутрашњjоj трговини, а тиме и испуни захтjев чак 78% привредних субjеката коjи су се изjаснили за укидање нерадне недjелjе у што краћем року, наводи се у саопштењу.

УПЦГ истиче да пропусти државе, у виду некоришћења контролних механизама коjима би се припадаjућа, законом регулисана права радника заштитила, не може бити оправдање за увођење и задржавање нерадне недjеље – посебно jер се тиме угрожава Уставом загарантовано право на рад и право на предузетништво. У прилог томе, подсjећамо да jе у Инициjативи за оцjену уставности и законитости спорног члана 35а Закона о унутрашњоj трговини коjи jе подниjела jош 1. августа 2019. године, УПЦГ између осталог указала на повреду члана 59 Устава Црне Горе, Закона о раду, Закона о заштити од дискриминациjе, Закона о државним и другим празницима.

У међувремену, због непоступања Уставног суда по предметноj инициjативи, УПЦГ jе подниjела и три ургенциjе, те очекуjемо да таj суд у наjкраћем року донесе одлуку по наведеном. Подсjећамо, осим пристиглог обавjештења Уставног суда да jе предмет формиран и додиjелjен судиjи извjестиоцу и савjетнику, исход уставне инциjативе УПЦГ jош увиjек ниjе познат – ни након скоро двиjе године од нjеног подношења.

Оваj податак jедан jе од резултата онлине анкетног истраживања коjе jе УПЦГ спровела међу црногорским привредницима, ради процjене утицаjа нерадне недеље у околностима ковид-19 на њихово пословање. Анкетно истраживање jе спроведено краjем марта 2021. године, на узорку од 403 привредна субjекта (предузетници, микро, мала и среднjа предузећа и велики привредни системи) из сва три региона Црне Горе.

Учесници истраживања УПЦГ су као приоритетни потез надлежних навели укидање нерадне недjеље током циjеле године, што jе оцjена коjу jе дало чак 65% анкетираних. Са друге стране, 25% привредника сматра да нерадну недjелjу треба укинути у току траjанjа туристичке сезоне, док нjих 10% наводи да jе треба укинути на период од 6 мjесеци.

У анкети УПЦГ, наjвећи броj испитаника (67%) jе навео да рад недjељом треба организовати у току jедне смjене, док jе чак 76% привредника исказало спремност да (у случаjу укиданjа нерадне недjелjе) повећаjу дневницу запосленима за рад недjељом.

Стање у привреди погођеноj разорним послjедицама ЦОВИД-19 кризе показуjе да jе практиковање нерадне недеље, осим на предузећа, утицало и на запослене, о чему говоре и подаци Монстата о чак 7.200 манjе запослених у сектору „Трговина на велико и мало“ на краjу децембра 2020. године. Стога jе важан податак анкете УПЦГ према коjоj више од половине привредника – учесника истраживанjа (57%) сматра да би укиданjе нерадне недjелjе довело до повећанjе броjа радних мjеста у наредном периоду.

По основу спорног члана 35а Закона о унутрашнjоj трговини, Црна Гора у току 2021. године има 52 нерадна дана по основу нерадне недjелjе. Ако томе додамо и 11 нерадних дана коjи привредницима, запосленима и грађанима припадаjу по основу обилjежаванjа разних празника, долазимо до податка да ове године, од укупно 365 дана, чак 63 дана припадаjу категориjи нерадних (17%). Тако, само у маjу 2021. године имамо чак 9 нерадних дана (по основу спаjанjа нерадне недjелjе са првомаjским, ускршнjим и празником поводом Дана независности).

Иако су туристички посленици (посебно из приморских општина) указивали на изузетно велики броj гостиjу током првомаjских и ускршнjих празника, изостало jе гостопримство у виду пратећег диjела туристичке понуде jер су сви трговински обjекти и тржни центри били затворени, што jе невjероватан пропуст и значаjан губитак за землjу коjа наjавлjуjе успjешну туристичку сезону и опоравак привреде.

Презентовани резултати онлине анкете УПЦГ, као и наведене чињенице, представљаjу снажан аларм за хитна поступања коjа треба да услиjеде и омогуће да резулти овогодишнjе лjетнjе туристичке сезоне буду на нивоу очекиваних. Уколико реакциjа надлежних изостане, слиjеди крах сезоне и сценарио коjи ниjе од интереса ни за привреду, запослене ни државу.

Имаjући у виду досадашње, броjне наступе по наведеноj проблематици, УПЦГ ће сачекати реакциjу надлежних (Владе ЦГ, Министарства, Уставног суда) и на тему нерадне недjеље се више неће jавно оглашавати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:32