Одлука о избору најповољније понуде / -Фото: PRINTSKRIN
24/03/2021 u 23:21 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блажу Ђукановићу посао од 654 хиљаде

Одлука о избору најповољније понуде за набавку армирано-бетонских стубова донијета је 15. марта, дан прије скупштине акционара ЕПЦГ, на којој је промијењен управљачки кадар. ЦЕДИС је кћерка фирма ЕПЦГ. Понуда „ББ солара” изабрана је као најбоља у конкуренцији још шест фирми
Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС), на челу са извршним директором Зораном Ђукановићем, изабрао је као најповољнију понуду компаније „ББ солар” на тендеру за набавку армирано-бетонских стубова, процијењене вриједности 654.000 еура. Сувласник фирме „ББ солар” је Блажо Ђукановић, син предсједника државе Мила Ђукановића. ЦЕДИС је државно предузеће, које је у власништву Електропривреде.
Одлука о избору најповољније понуде донијета је 15. марта, дан прије него што је промијењен борд у Електропривреди, која је мајка фирма ЦЕДИС-а. Након промјена у управљачкој структури ЕПЦГ, извјесне су и промјене у ЦЕДИС-у.
У одлуци о избору најповољније понуде може се видјети да се на тендер јавило чак седам компанија. На тендер су се пријавиле фирме Матком, Трудбеник, Рамел и АБЦ систем – све из Никшића, Баранка Експорт – Импорт Пејановић из Бара и Генерал промет из Чачка. Све понуде су биле исправне. Неисправних понуда није било.
image
Blazo Djukanovic - sin Mila Djukanovica
- NIKOLA SAVELJIC

У тендерској документацији може се видјети да је понуда фирме млађег Ђукановића стигла посљедња. „ББ солар” је ЦЕДИС-у, између осталог, доставио овлашћење фирме ФБС Бетоњерка из Алексинца, овлашћеног произвођача армирано-бетонских стубова, да је овлашћен да нуди и испоручи стубове из њиховог производног програма. Ђукановићева фирма је понудила цијену по јединици мјере (по бетонском стубу) од 1.995 еура. Матком је понудио цијену од 2.059 еура, Трудбеник од 1.995 еура, Баранка Експорт – Импорт Пејановић од 2.145 еура, Рамел од 2.156 еура, АБЦ систем од 2.188 еура и Генерал промет од 2.216 еура, може се видјети у одлуци о избору најповољније понуде, коју је потписао извршни директор ЦЕДИС-а Зоран Ђукановић.
Смањили број запослених
Према подацима Управе прихода, „ББ солар” је знатно смањио број запослених. Током 2019. године имали су 41 запосленог, да би прошле године тај број био смањен на 26. У билансу стања може се видјети да та фирма има сталну имовину вриједну 1.713.142 еура. Током прошле године знатно су смањени дугорочни кредити са 258.126 еура на 38.500 еура.

„ББ Солар” jе и прошле године самостално добио посао од Црногорског електродистрибутивног система вриjедан милион и по еура. Наjзначаjниjи државни посао који је добила та компанија је од Електропривреде (ЕПЦГ) за реконструкциjу Термоелектране, вриједан 54 милиона еура. Фирма „ББ солар” прошле године jе остварила профит од 1.465.789 еура, три пута више него 2019. када су такође позитивно пословали, са добитком од 424.079 еура.
Према подацима Централног регистра привредних субjеката (ЦРПС), у компаниjи „ББ солар” 50 одсто власништва има Блажо Ђукановић, док jе власник друге половине фирме Иван Бурзановић. Они су прошле године имали приход од продаjе 11.202.524 еура, што jе три и по пута више него 2019. када jе тај приход износио 3.085.376 еура. Трошкови пословања у прошлој години били су 9.189.644 еура. „ББ солар” није једина фирма у Црној Гори у власништву млађег Ђукановића. Ту су и компаније „ББ хидро”, „Капитал инвест” и „Кодио”.
Вл.О.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 17:07