Abazović i radnici Željezare (FOTO: Vlada CG) / - RADE KOPRIVICA
30/07/2022 u 14:24 h
Bilja Brašnjo,Bilja Brašnjo,
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Abazović: Vlada radnike Željezare neće ostaviti na cjedilu; Davidović: Moja ideja nije da uđem u dil sa državom

Kasno sinoć, predsjednik Vlade Abazović razgovarao je sa radnicima Željezare koji su na krovu upravne zgrade počeli štrajk glađu.

Danas je u Kabinetu predsjednika Vlade održan sastanak na kome su, pored premijeraAbazovića i predstavnika radnika Željezare, prisustvovali ministar finansija Aleksandar

Damjanović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, kao i zainteresovaniinvestitor Miodrag Davidović.

Radnici ne prekidaju protest

Radnici Željezare  nakon sastanka u Vladi odlučili  da  dođu sa krova Upravne zgrade. Dobili su obećanje da će problemi biti rješeni, ali neće prekidati protest u Upravnoj zgradi  fabrike koji su započeli 2. avgusta .

-Naredne sedmice očekuje se da zainteresovani investitor Miodrag Davidović u skladu sa svojim biznis planom pokuša izvršiti obaveze prema turskoj kompaniji čime bi i preuzeo Željezaru. Vlada Crne Gore dobronamjerno posreduje u čitavom procesu iz razloga što je za državu Željezara i radnici izuzetno važni i mi ih nećemo ostaviti na cjedilu. istakao je predsjednik Vlade u izjavi za medije.

"Nadamo se da će ova fabrika ostati da radi"

Predsjednik Sindikata Železare ivan Vujović je rekao da su radnici odlučili da siđu sa krova upravne zgrade i time pokažu da vjeruju da će država riješiti napokon probleme u nikšićkoj fabrici. Njihova odluka rezultat je današnjih pregovora predstavnika radnika sa premijerom dritanom Abazovićem, resorni ministrima I budućim novim vlasnikom železare Miodragom Dakom Davidovicem.

-danas smo dobili uvjerenje da će železara od srijedu dobiti novog vlasnika, odnosno da će Davidović turskom investitoru platiti određenu sumu novca i od tog momenta mi ćemo, nadam se, biti novi radnici nove željezare i da ćemo napokon početi da razmišljamo kako da se vratimo u naše proizvodne pogone, a ne kako ćemo da se penjemo po krovovima, rekao je Vujović naglašavajući da će metalurzi ipak ostati u upravnoj zgradi fabrike dok se obećano ne realizuje.

Na sastanku, kazao je on, nijesu razgovarali o sumi novca koju će Davidović do srijedu uplatiti turskom Toščeliku.

-Nismo o tome pričali a najvažnije za nas radnike je da će od srijedu sve biti riješeno. Nadamo se da će ova fabrika ostati da radi i da će pokazati svima onima koji nisu verovali da možemo da proizvodimo kazao je Vujović.

Naglasio je da je Željezara a i radnici njeni, od šireg značaja za državu. On je naglasio da misli da su blizu konačnog rešenja i da će biti potrebno vremena. 

- Željezara zaslužuje ovoliko pažnje..Moja ideja nije da uđem u dil sa državom niti da državi nudim vlasničku strukturu. Da probam da nađem varijantu da rješim to na način da država ne ulazi u strukturu jer to naš narod po prirodi stvari najčešće zloupotrebljava..Želimd a nađemo način da Željezara krene samostalno i sa mojim partnerima iz insotranstva. To je nešto na čemu ćemo moći da računamo od srijede. Jer u ponedeljak dolazi najbolja i najveća firma u svijetu koja s ebavi proizvodnjom lakohola...Sve što u toj transakciji napravimo, mi smo spremi da uložilo u Željezaru, to je za nas veliki rizik ali smo spremni da uđemo u tu bitku...-rekao je Miodrag Davidović.

Kasno sinoć, predsjednik Vlade Abazović razgovarao je sa radnicima Željezare koji su na krovu upravne zgrade počeli štrajk glađu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 10:40