/ FOTO: PRINTSKRIN
21/03/2023 u 13:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cairnsko poslovanje uskladiti sa procesima rada razvijenih zemalja

Ministar finansija je kazao da će implementacija projekta dovesti do percipiranja Crne Gore kao integrisanog dijela regiona, odnosno EU

Uspješna implementacija izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini dovešće do percipiranja Crne Gore kao destinacije koja je carinsko poslovanje uskladila sa modernizovanim procesima rada razvijenih zemalja, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je danas na Završnoj radionici povodom izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini, koja je organizovana uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), kazao da će implementacija tog projekta dovesti do percipiranja Crne Gore kao integrisanog dijela regiona, odnosno EU.

„Mapa puta je pripremni dokument koji sadrži set izvještaja o sprovedenim analizima važećeg pravnog i regulatornog okvira Crne Gore i postojećih poslovnih procesa u institucijama, kao preporuke za pojednostavljenja procedura koje je potrebno sprovesti kako bi se omogućio potpuno elektronski jedinstveni šalter“, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Kada se implemetira, pomenuta veb aplikacija omogućiće elektronsko podnošenje zahtjeva i sve dokumentacije potrebne za uvoz, izvoz i tranzit robe preko jedne ulazne tačke, nakon čega će biti stavljeni na raspolaganje svim nadležnim organima.

Namjera ovakvog projekta, kako je Damjanović dodao, je da se pojednostavljivanjem usluga u prekograničnoj trgovini obezbijedi lakoća poslovanja i promovišu novi vidovi međuresorne saradnje i koordinacije, te da se smanjenjem vremena i troškova, poveća efikasnost, predvidljivost i transparentnost trgovinskih transakcija, koje će usloviti i dodatno snaženje kredibiliteta i povjerenja u regulatorne aktivnosti.

Projekat uvođenja nacionalnog jedinstvenog šaltera biće finansiran kroz kreditni aranžman sa Svjetskom bankom, koji je potpisan u februaru, a za potpunu pripremu i implementaciju će biti potrebno oko tri i po godine.

"Uspostavljanje nacionalnog jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini je obaveza koja je proistekla iz Sporazuma Svjetske trgovinske organizacije o olakšicama u trgovini, a koji je Crna Gora ratifikovala 2016. godine", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 03:43