/ - са сусрета
14/01/2022 u 14:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Црна Гора са америчким партнерима оснажиће домаћи ИЦТ сектор

Са америчким Владиним тимом за комерцијалне сервисе, при Министарству трговине САД-а, Срзентић је разговарала на тему увођења глобалних сервиса у Црној Гори и привлачења већег броја америчких инвестиција

Црна Гора ће, у сарадњи са америчким партнерима, оснажити домаћи ИЦТ сектор и повезати ИТ компаније са потенцијалним инвеститорима и корпорацијама, менторима и лидерима широм свијета, чиме ће бити унапријеђен пословни амбијент и отворен простор за више страних инвестиција.

То је поручила министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић, која у Сан Франциску састала са Схериф Садааwи-јем, директором за глобална партнерства у компанији Плуг анд Плаy, која је највећа иновативна платформа на свијету, технолошки акцелератор који повезује стартапове и потенцијалне инвеститоре.

-Својим дјеловањем покрећу промјене у више од 18 индустрија глобално, и у партнерству са њима желимо да оснажимо црногорски ИЦТ сектор, додатно убрзамо иновације у Црној Гори и повежемо ИТ компаније са потенцијалним инвеститорима, менторима и корпорацијама широм свијета. Плуг анд Плаy, као један од највећих свјетских стартуп акцелератора,  који окупља стартупове, инвеститоре и корпорације иза себе има многе успјешне приче из Силицијумске долине које укључују ПаyПал, Дропбоx, СоундХоунд и Лендинг Цлуб и умногоме може помоћи убрзању раста и развоја нашег ИЦТ сектора- рекла је министарка Срзентић.

Срзентић је нагласила да у Влади, у сарадњи са бројним партнерима широм свијета, континуирано унапређују пословни амбијент у Црној Гори у циљу привлачења више страних инвестиција, а оно што је од стратешког значаја је јачање ИЦТ сектора, покретање стартупова, оснаживање предузетница и предузетника, а посебно осјетљивих група. 

-Као један од модела који желимо да имплементирамо је платформа која ће омогућити представљање ИТ компанија из Црне Горе америчким инвеститорима и корпорацијама, дијељење пракси и менторство са америчким компанијама, као и успостављање блиске сарадње организација ове двије земље- поручила је Срзентић.

Са америчким Владиним тимом за комерцијалне сервисе, при Министарству трговине САД-а, Срзентић је разговарала на тему увођења глобалних сервиса у Црној Гори и привлачења већег броја америчких инвестиција.

-Са тимом при Министарству трговине САД-а, задуженим за промоцију америчких компанија у свијету, посредством америчке амбасаде у Црној Гори, већ сарађујемо преговорима са бројним америчким компанијама, укључујући и ПаyПал, па је сусрет са њима била још једна од прилика да отворимо и друга поглавља у преговорима са другим америчким компанијама-саопштила је Срзентић.

Са Сопхиом Киттлер, директорком за иновације у канцеларији градоначелнице Сан Франциска Лондон Бреед, министарка је разговарала на тему најбољих иновативних програма и пракси града Сан Франциска.

Срзентић је навела да се Сан Франциско претходне године нашао међу шест градова на свијету, који су добили финансијска средства Блумберг фондације, за успостављање тима за иновације, који има за циљ да уз помоћ технологије и бољим управљањем подацима побољша јавне услуге града.

-Повезивање јавног и приватног сектора и најбоље праксе око рјешавања критичних изазова грађана су оно што Сан Франциско у дијелу иновација издваја од других градова, па је једна од тема даља конкретизација сарадње и стварање платформе за будуће повезивање и менторства тимова министарства и црногорских ИТ компанија са тимовима за иновације и приватним сектором у Сан Франциску- казала је министарка Срзентић.

Она је закључила да су међусекторска и интернационална партнерства, кроз испоруку агилних и итеративних рјешења, простор са великим потенцијалом за раст и јачање јавног и приватног сектора у сарадњи са бројним америчким партнерима, додатна менторства и дијељења најбољих пракси, а кроз бројне остварене контакте и започете преговоре у наредном периоду биће креирана платформа за даље повезивање. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

25. maj 2022 13:05