/ Неко нема ни за хљеб - PEXELS
22/05/2021 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорска економија у горем стању него прије деценију и по: Неко богатији за милионе, неко нема ни за хљеб

Црна Гора је на истом мјесту гдје и 21. маја 2006. године. Ни метар шире ни уже. Неко је богатији за милионе, а неко ни за хљеб, казала је Жељка Савковић за "Дан". Од маја 2006. године до априла 2021. потрошачке цијене биљеже раст од 44,5 одсто. Истовремено, просјечна плата је порасла 85,8 одсто, с тим што је до 2009. године порасла за чак 64 одсто, или 181 еуро, а у наредних 12 година је порасла за укупно 61 еуро

У претходних деценију и по расле су плате, пензије и бруто домаћи производ (БДП), али са њима и јавни дуг, незапосленост, спољнотрговински дефицит и цијене. За деценију и по смо успјели да распродамо све што се могло продати од државних предузећа, па је мали број предузећа која су остала у државном власништву. Тако су у приватне руке прешли Комбинат алуминијума, Рудници боксита, Контејнерски терминали, док је на све начине држава покушала, али није успјела да приватизује Институт Игало, Будванску ривијеру и да аеродроме Тиват и Подгорица да под концесију. Многи пројекти нијесу реализовани, а највише мука нам задаје аутопут који ће државу коштати преко милијарду.

За 15 година јавни дуг је увећан седам пута, са 700 милиона на 4,4 милијарде

Годинама смо слушали приче како је Црна Гора економски тигар, лидер на Балкану, а онда је дошла пандемија и показала колико је наша економија јака. Имали смо највећи пад економије у Европи од 15,2 одсто и корона криза је показала колико је погубно то што смо ослоњени доминантно на туризам.

Сиромашнији су све сиромашнији

Предсједница Банке хране Марина Медоjевић је казала да је независност могла бити добитна за народ и да смо могли имати стабилну економију са добрим стандардом, али се код нас независност искористила за стицање енормног богатства групе људи блиске режиму и скоро уништење средње класе.

– Богати су све богатији, а сиромашнији све сиромашнији – поручила је Медојевићева.

Она је истакла да се са доласком нове "народне" власти очекивало да народ осјети праведност које није било деценијама и запослење.

– Нажалост, мало тога се промијенило. Они коjи су се борили да се систем миjења су били без посла а радног искуства немаjу, CV им jе исти као приjе тридесет година. За нову власт они немаjу квалификациjе за запослење. Надам се да ће почетно "несналажење" нове власти бити превазиђено те да ће људи добити запослење и бољу социjалну подршку jер сиромаштво се шири Црном Гором попут пожара – казала је Медојевићева.

Статистички подаци показују да је просјечна плата 2006. била 282 еура, а 2020. године 524 еура, што је раст од 85,8 одсто. С тим што овај податак треба узети са резервом, с обзиром на то да је просјечна плата само до 2009. године порасла за 64 одсто на 463 еура, а од тада је повећана за 61 еуро или 13 одсто у односу на 2009. годину. Истовремено, према подацима Монстата, потрошачке цијене су у 2020. години у односу на 2006. годину порасле 38,3 одсто, док од маја 2006. до априла 2021. године биљеже раст од 44,5 одсто, саопштили су из Монстата. По овим подацима би се рекло да су плате порасле 40 одсто више од цијена, односно да нам је стандард бољи за око 40 одсто него 2006. године, али тешко да овај податак важи у пракси за велики дио становништва који прима просјечну плату или плату мању од просјека.

Већи број незапослених и пензионера

У протеклих 15 година број незапослених је увећан за 16,5 хиљада. На крају 2006. године на евиденцији Завода је било 38.876 лица, а на крају марта њих 55.283.

Истовремено је број пензионера са 107.529 увећан на 129.042, прецизирали су из Фонда ПИО.

Казали су и да је дефицит Фонда ПИО прије 15 година износио 55,3 милиона, а да је прошле године био 102,5 милиона. Приходи Фонда ПИО су 2006. године били 196,6 милиона, а лани 434,1 милион. Издаци су са 141,3 милиона скочили на 331,6 милиона.

Просјечна пензија је 2006. године износила 142,8 еура, а у априлу 2021. 293,2 еура, што је дупло више. Минимална пензија, како су казали из Фонда ПИО, прије 15 година била је 52,5 еура, док је сада 147 еура, што је скоро три пута више. Јавни дуг је 2006. године износио 700 милиона, а на крају 2020. године 4,4 милиона без депозита, што је седам пута више. Истовремено, БДП је са 2,17 милијарди у 2006. години порастао на 4,2 милијарде у 2020. години. У 2019. години је био скоро пет милијарди. Спољнотрговински дефицит је прије 15 година износио 1,3 милијарде, а лани 1,74 милијарде. Извоз је увећан за 36 милиона, а увоз за 450 милиона од 2006. године. Стање у јавним финансијама је, дакле, јако лоше и БДП је без депозита прешао границу од 100 посто јавног дуга.

Координаторка мајки корисница накнада Жељка Савковић сматра да је Црна Гора на истом мјесту гдје и 21. маја 2006. године.

image
Жељка Савковић, фото: Срђа Бољевић

– Ни метар шире, ни метар уже. Неко богатиjи за милионе, неко ни за хљеб. Док су многима одузимана права, стечена своjина, поjединци коjи су славили независност са руком на срцу, богатили су се од тога. Славила се независност, пунили приватни рачуни, а празнили џепови и новчаници нас обичних смртника. Па, посланици могу имати стечено право, а маjке са троје и више дјеце не могу. Радник не може добити Уставом загарантовану отпремнину, али зато поjединци из све три категориjе власти могу кредите и станове по привилегованим условима. Неко може имати зграду, а неко ни метар квадратни. Неко гладан са 2.000 еура а неко сит са 100 еура. Осуђени криминалци слободно шетаjу, а гладни плаћаjу прекршаjне казне на сваком кораку – казала је Савковићева.

Посланик Милош Конатар (ГП УРА) оцјењује да су реформе неопходне у јавним финансија и да се мора кренути путем који ће нашу земљу извести из кризе.

image
Милош Конатар, фото: Срђа Бољевић

– Ситуациjа ниjе лака, али морамо наприjед и то jе задатак свих нас. Ми данас у Црноj Гори плаћамо циjену погрешних одлука коjе су скупо коштале све грађане. Jавни дуг је 2006. године износио 700 милиона еура, а на краjу 2019. године 3,8 милиjарди еура. У исто вриjеме БДП jе са 1,8 милиjарди еура порастао на 4,9 милиjарди еура. Дакле, док jе jавни дуг порастао 5,5 пута БДП jе порастао 2,7 пута. Као што можете видjети, jавни дуг jе растао дупло брже и то jе оно што jе проблематично и што умногоме отежава финансиjску ситуациjу Црне Горе. Ето какав jе "поклон" оставила претходна власт ДПС-а и сателита новоj влади и парламентарноj већини. Данас, управо они наjвише критикуjу нову владу, они коjи су свих ових година арчили и злоупотребљавали државни новац и коjи су Црну Гору задужили за скоро четири милиjарде еура. У сваком случаjу, иако jе ситуациjа тешка, видим свjетло на краjу тунела и вjеруjем да заjедно можемо извући Црну Гору из кризе. Биће тешко, али успjећемо – изјавио је Конатар за "Дан".

image
Мирко Станић, фото: Срђа Бољевић

Портпарол СДП-а Мирко Станић је казао да је црногорска економија од обнове независности до данас доживјела више фаза, од изузетно високог раста добиjањем независности и великим инвестициjама, преко пада изазваног свjетском економском кризом, до периода стагнациjе и слабиjег раста у протеклоj децениjи.

– Основна поставка и кључни одговор jе да се стандард грађана ниjе повећао у оноj мjери у коjоj jе могао у ових 15 година, али то jе условљено, приjе свега грешкама у економскоj политици. За нас у СДП-у питање црногорске независности jе било кључно за економски развоj, али jе требало пуно више развиjати производњу, сектор мале и средње привреде, улагати у ИТ индустриjу и диверзифиовати приведу по моделу Словениjе, Естониjе и сличних мањих чланица ЕУ. Jедна од наjбитниjих ствари за економиjу jе било очување енергетског сектора у државном власништву, што се данас види по економским резултатима овог сектора коjи jе остварио 100 милиона еура профита за последне три године. Такође, од великог значаjа jе било инсистирање СДП-а да кључни државни ресурси, луке, аеродроми и плаже остану у државном власништву, како би профит од њих остаjао држави, а не приватним инвеститорима – рекао је Станић.

Има наде ако се власт издигне изнад партијских интереса

Грађански активиста Драган Павличић казао је да је независност пројектована да буде у функцији једне партије, идеологије и вође, као приватна држава.

– Обећано добро и баjке грађанима диjелило се као и "државни шверц" цигарета и наркотика, у сразмјери 90/10 одсто у корист те незаjажљиве власти и поjединаца. Уколико се нова власт издигне изнад личних и партиjских интереса, те поред "заслужних чланова", по дубини постави стручне, храбре и моралне људе, има наде – поручио је Павличић.

Д. Милачић - М. Секуловић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:49