/ ALEKSANDAR DAMJANOVIĆ
21/10/2022 u 14:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Od prvog januara zaposlenima u prosvjeti veće zarade za 15 odsto

Na sastanku je dogovoreno i da će do kraja tekuće godine biti izmirene konstituisane obaveze koje se tiču jubilarnih nagrada za prosvjetne radnike, a odnose se na 2021. godinu

Zaposlenima u prosvjeti slijedi uvećanje koeficijenta za zarade od 15%, počevši od 1. janura 2023. godine,  uz nastojanje da se povećanje, istom ili sličnom dinamikom, nastavi i tokom 2024, odnosno 2025. godine.

- Uzimajući u obzir odredbe granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, odnosno makroekonomske parametre, inflaciju i limite potrošnje koje donosi Vlada, ovim bi se, u naredne tri godine ispunili zahtjevi prosvjetara o kumulativnom povećanju od 45 odsto. Dogovor o povećanju zarada koje će biti predviđeno Zakonom o budžetu za 2023. godinu rezultat je zajedničkog  sastanka ministra finansija, Aleksandra Damjanovića, ministra prosvjete, Miomira Vojinovića i predsjednika Sindikata prosvjete,  Radomira Božovića, potpredsjednika , Jovana Draškovića i predsjednika glavnog odbora tog Sindikata Olivera Jakovljevića- navodi se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno i da će do kraja tekuće godine biti izmirene konstituisane obaveze koje se tiču jubilarnih nagrada za prosvjetne radnike, a odnose se na 2021. godinu.

- Podjsetimo aktuelna Vlada je već isplatila obaveze koje su po istom osnovu ostale neizmirene, a tiču se 2020. godine. Kada je riječ o ostalim zahtjevima koji se odnose na unaprjeđenja materijalnog statusa prosvetnih radnika, a koje je Sindikat prethodno iznio, o njima će se naknadno razgovarati vodeći se računa o zakonskim mogućnostima za izmirenje istih.    Današnji dogovor nastavak je inicijalnog sastanka održanog 7. oktobra u Ministarstvu finansija, na kojem je obećano da će se standard prosvjetara poboljšati u najkraće roku, u granicama realnih finansijskih mogućnosti i budžetskih kapaciteta- navode u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:56