/ - MINISTARSTVO FINANSIJA
24/10/2023 u 15:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Damjanović: Korisno iskustvo Hrvatske u emitovanju obveznica za građane

Damjanović je kazao da je namjera da se uvođenjem novih finansijskih instrumenata, građanima da prilika da aktivnije učestvuju u tim procesima, podstičući finansijsku pismenost stanovništva i oživljavajući tržište kapitala, vraćanjem povjerenja u isto

Crna Gora razmatra emitovanje obveznica za građane i u tome bi joj bilo veoma korisno iskustvo susjedne Hrvatske, koja ih je prvi put emitovala u martu, ocijenjeno je na radnom ručku ministara finansija dvije države, Aleksandra Damjanovića i Marka Primorca.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je Primorac govorio o modelu plasiranja obveznica za stanovništvo, koje su izazvale veliko interesovanje građana Hrvatske i ponudio ekspertsku podršku, ukoliko se Crna Gora odluči na sličan potez.

Damjanović je kazao da je namjera da se uvođenjem novih finansijskih instrumenata, građanima da prilika da aktivnije učestvuju u tim procesima, podstičući finansijsku pismenost stanovništva i oživljavajući tržište kapitala, vraćanjem povjerenja u isto.

Damjanović je, imajući u vidu nivo depozita i potencijal da se ova sredstva angažuju kroz investicije, poručio da bi uspješna realizacija pomenute emisije obveznica za građane bila na opštu dobrobit svih učesnika transakcije.

S obzirom na to da ovaj proces zahtjeva i niz tehničkih preduslova i punu institucionalnu spremnost države, Damjanović je poručio da bi pripremu trebalo što prije otpočeti.

Ministri su, danas u Zagrebu, razgovarali i o drugim mogućnostima jačanja saradnje susjednih država, iskazavši obostranu spremnost da se partnertsvo učvršćuje kroz sve teme od zajedničkog interesa.

Sastanku su sa crnogorske strane prisustvovali i državni sekretar Ilija Vukčević i predsjednik Komisije za tžište kapitala, Željko Drinčić.

Damjanović i Drinčić su danas u Zagrebu prisustvovali i konferenciji pod nazivom Korporativno upravljanje i održivo poslovanje - put u klimatsku tranziciju, koju su organizovali Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) i Jutarnji list.

Skup je otvorio Primorac, a organizovan je šestu godinu za redom, sa ciljem diskutovanja o izuzetnoj važnosti kvaliteta korporativnog upravljanja, kako za pojedinačni poslovni uspjeh, tako i za opšti ekonomski rast, a poseban naglasak stavljen je na održivost i povjerenje u izazovnim vremenima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

21. jul 2024 21:12