/ - SRDJAN BOLJEVIC
08/06/2023 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Uvećanje penzija 8,5 odsto, minimalna oko 282 eura

Vlada Crne Gore je na dnašnjoj sjednici usvojila Informaciju o vanrednom usklađivanju prava penzionog i invalidskog osiguranja za maj ove godine

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će ukupan iznos uvećanja penzija biti 8,5 odsto i da na ovaj način će iznos minimalne penzije, koju prima nešto više od 40.000 eura, biti oko 282 eura.

- Na taj način je vrlo konkretno ispunjeno obećanje da će iznos minimalne penzije biti minimum 60 odsto u odnosu na minimalnu zaradu. Nadam se da će se sa usklađivanjima, koja će se desiti još dva puta tokom 2023, preći famozna cifra od  300 eura najniže penzije - rekao je Damjanović na sjednici Vlade.

Vlada Crne Gore je na dnašnjoj sjednici usvojila Informaciju o vanrednom usklađivanju prava penzionog i invalidskog osiguranja za maj ove godine.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović kazao je da su posegli za ovim potezom zbog nepotpunog obuhvata prilikom usklađivanja prava iz penziojskog i invalidskog osiguranja za 2022. godinu, koji je nastao uslije dneadekvatno definisanih uporednih periodu, na osnovu kojih se utvrđuje procenat usklađivanja. On je rekao da je za vanredno usklađivanje penzija neophodno 9,6 miliona eura, koje nije bilo predviđeno budžetom Fonda PIO. 

Tako se Ministarstvo finansija zadužuje Ministarstvo finansija da taj novac prebaci na budžet Fonda PIO iz budžetske rezerve.

- Utvrđeno je da je primjenu zakonske norme koja propisuje usklađivanje, iz uporednog perioda izostavljen treći kvartal prošle godine, u odnosu na kvartal koji mu prethodi. Znači, nakon analize zvaničnih podataka Monstata koji je izvršio Fond PIO, proizilazi da bi usklađivanje penzija po osnovu indeksa rasta zarade i potrošačkih cijena u trećem kvartalu u odnosu na kvartal jul- septembar koju mu prethodi april-jun iznosilo 2,95 odsto. Kako Ministarstvo rada i socijalnog staranja brine o starijoj populaciji smatramo da je Prijedlog za vanrednim usklađivanjem prava iz penzionog i invalidskog osiguranja u iznosu od 2,95 odston dobar za unapređivanje stanja penzionera. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:16