Regionalna konferencija posvećena ekonomskim perspektivama u zemljama Zapadnog Balkana / - PKCG
02/11/2022 u 15:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Drakić na regionalnoj konferenciji posvećenoj saradnji ekonomija zemalja ZB i SAD

Predsjednica PKCG je predstavila ekonomske prilike u Crnoj Gori u kontekstu potrebe snažnije regionalne saradnje

U Beogradu, u organizaciji Komorskog investicionog foruma (KIF WB6), održana je danas Regionalna konferencija posvećena ekonomskim perspektivama u zemljama Zapadnog Balkana.

Učestvovali su predstavnici trgovinske misije SAD, predstavnici privrednih komora i pojedinih kompanija zemalja regiona, a delegaciju Privredne komore predvodila je predsjednica dr Nina Drakić.

U svom obraćanju Drakić je predstavila ekonomske prilike u Crnoj Gori u kontekstu potrebe snažnije regionalne saradnje.

- U Jugoslaviji je ekonomija razvijana po mjeri tadašnjeg sistema, koji je bitno drugačiji od onoga što je sadašnja realnost i potreba naših zemalja. Danas je Zapadni Balkan skup 6 nezavisnih država, u prvom redu sa zajedničkom idejom punopravnog članstva u EU, ali i idejom regionalne saradnje. - istakla je predsjednica Drakić.

image

Ilustracija

- PKCG

Drakić je dodala da je u toj grupi zemlja Crna Gora najmanja po broju stanovnika ali sa najvećim GPD per capita, da je najdalje odmakla u procesu usvajanja EU standrada, te da je ona već šestu godinu članica NATO, što je važan signal investitorima kada je riječ o sigurnosti njihovih investicija.

- U pogledu rezultata na planu investicija, mjesto Crne Gore prepoznato je od uglednih međunarodih korporacija poput Deutche Telecom, Siemens, Terna, Fortum, Akuo, Masdar, Orascom, ili jedinog lanca One and Only u Evropi, koji danas uspješno posluju u Crnoj Gori - kazala je predsjednica PKCG.

Tematsko izlaganje Drakić obuhvatilo je energetiku i IT industriju kao oblasti u kojima i Crna Gora i većina zemalja regiona imaju komparativne prednosti.

Takođe, na marginama konferencije održana je 23. sjednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, na kojoj su tretirana aktuelna pitanja saradnje u okviru ekonomija država članica, a Crnu Goru u ovom forumu (KIF) predstavlja predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić.

Upravni odbor je, pored ostalih odluka, predložio da se u Podgorici konstituiše sjedište KIF za region Zapadnog Balkana, što će biti predmet dalje operacionalizacije na narednim sjednicama UO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:02