- Са сједнице Владе Црне Горе / - архива
01/04/2022 u 07:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дуг Црне Горе 4,09 милијарди еура

У односу на крај 2020. године, дошло је до смањења државног дуга у укупном износу од 240,81 милиона еура, што је резултат смањења спољњег дуга за 146,79 милиона еура, и смањења домаћег дуга за 94,02 милиона еура

Влада је на јучерашњој сједници усвојила Извјештај о јавном дугу Црне Горе на дан 31. децембар 2021. године. Укупан државни дуг (без депозита), износио је 4,09002 милијарди еура, или 83,27 одсто БДП-а.

– Укупан државни дуг укључујући депозите, на крају 2021. године, износио је 3,625 милијарди еура или 73,81 одсто БДП-а. Спољни дуг износио је 3,6885 милијарди еура, односно 75,10 одсто БДП-а, док је унутрашњи дуг износио 401,54 милиона еура, односно 8,18 одсто БДП-а – наводе из Владе. –

У односу на крај 2020. године, дошло је до смањења државног дуга у укупном износу од 240,81 милиона еура, што је резултат смањења спољњег дуга за 146,79  милиона еура, и смањења домаћег дуга за 94,02 милиона еура.

– До смањења спољњег дуга дошло је прије свега усљед отплате дуга по основу Еурообвезница емитованих 2016. године у износу од 227,45 милиона еура, као и других кредитних аранжмана закључених са ино кредиторима. Домаћи дуг је смањен у највећој мјери усљед отплате државних записа у износу од 41,70 милиона еура и главнице по основу краткорочних и дугорочних кредита у износу од око 43,61 милиона еура – саопштено је из Владе.

Влада се упознала са Извјештајем о резултатима екстерне ревизије у привредним друштвима у већинском власништву државе Црне Горе за период од 2016. до 2020. године.

Циљ овог Извјештаја је, наводем скретање пажње на значај екстерне ревизије у процесу управљања и извјештавања, као и на исказане резерве ревизора у погледу материјално значајних грешака у рачуноводственом евидентирању и извјештавању у претходном периоду, са намјером да се исте отклоне у што краћем року, а све у интересу државе као највећег акционара али и свих грађана који из сопствених средстава, кроз плаћање пореза и других даџбина, финансирају рад одређеног броја ових друштава.

Из података презентованих у овом Извјештају, може се закључити да код значајног броја привредних друштава то није био случај у претходном периоду.

– У прилог томе је и податак да је у 2020. години, од укупно 32 привредна друштва обавезника ревизије, чак код њих 17 ревизор исказао резерву у погледу (не)усклађености финансијских исказа са међународним стандардима, док је у случају једног привредног друштва био уздржан од изражавања мишљења. Само 14 привредних друштава добило је позитивно мишљење екстерне ревизије на усвојене финансијске исказе – саопштено је из Владе.

Такође, анализом података утврђено је да се у значајном мјери проблеми на које указују ревизори годинама уназад не рјешавају.

У том погледу, Влада је задужила Министарство финансија и социјалног старања да отпочне са активностима измјена и допуна Закона о ревизији у циљу успостављања обавезе спровођења екстерне ревизије финансијских исказа за сва привредна друштва у већинском власништву државе Црне Горе.

Донијета је Одлука о образовању Координационог тијела за вршење надзора над спровођењем Одлуке о одобравању привремене заштите лицима из Украјине.

Одлуком је дефинисано да Координационо тијело прати и координира активности и мјере које предузимају надлежни органи и институције у циљу спровођења Одлуке, односно ради остваривања права лица из Украјине на смјештај, здравствену заштиту, основно и средње образовање, информације о правима и обавезама, рад, спајање породице, исправе и право на подношење захтјева за међународну заштиту, као и сарађује са међународним организацијама које се баве правима избјеглица и миграната и Црвеним крстом Црне Горе.

– С тим у вези Влада је одобрила преусмјеравање средстава са потрошачке јединице Министарство финансија и социјалног старања на потрошачку јединицу Министарство унутрашњих послова у износу до 2.000.000 еура за спровођење Одлуке о одобравању привремене заштите лицима из Украјине – истичу у Влади.

Влада је донијела Одлуку о оснивању Комисије за антидопинг.

– Усвајањем ове одлуке Црна Гора је у потпуности ускладила национално законодавство са међународним стандардима у области антидопинга – саопштено је из Владде.

Одлуком је прописано да Комисију за антидопинг образује Влада, те да се у њеном саставу налазе представници Црногорског олимпијског комитета, Параолимпијског комитета и Савјета за спорт, а истом руководи директор који се бира путем јавног конкурса, чиме се обезбјеђује потпуна функционална независност Комисије.

Влада је утврдила амандмане на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама.

– Предложеним амандманима, поред осталог, даје се могућност остваривања права на повраћај дијела плаћене акцизе приликом набавке гасних уља која се користе као моторно гориво за индустријске и комерцијалне сврхе, за правна лица и предузетнике који су регистровани и обављају дјелатност такси превоза. Предвиђено је да је право на повраћај дијела плаћене акцизе за ову дјелатност могуће остварити у износу до 7 одсто оствареног промета – истиче Влада.

Донијет је Програм изградње, реконструкције, одржавања и заштите магистралних и регионалних путева за 2022. годину и усвојен Извјештај о реализацији Програма за 2021. годину.

– Програмом за 2022. годину планирано је да се за редовно и инвестиционо одржавање, реконструкцију и изградњу државних путева обезбиједи 106.445.004 еура у циљу наставка или почетка изградње и реконструкције цирка 350км регионалних и магистралних путева, и то: 213км у сјеверној регији, 89км у централној регији и 75км у приморској регији– наводе у Владу.

Усвојена је Информација о захтјеву за продужење концесије привредног друштва „Джек Пот– доо, за приређивање посебних игара на срећу у казину „Тхе Qуеен оф Монтенегро– на локацији хотел „Фалкеинстеинер хотел Монтенегро– Народног фронта бб, Бечићи – Будва.  С тим у вези, задужена је Управа прихода и царина да у року од 5 дана достави Министарству финансија и социјалног старања Предлог одлуке у вези са предметом привредног друштва „Џек Пот– доо за продужење концесије, који ће одмах по пријему бити упућен Влади на одлучивање.

Усвојена је Информација о неопходности увећања издвајања за одбрану до висине од 2 одсто БДП у 2022. или 2023. години.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:59