Sa sastanka / - SA SASTANKA
18/11/2022 u 14:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović sa Mirovićem: Nastavak brige za crnogorsku manjinu u Vojvodini

Posebna tačka razgovora bila je ekonomija kroz saradnju privrednih komora i što skoriji susret vojvođanskih proizvođača sa crnogorskom privredom u cilju stabilnog uvoza hrane iz te pokrajine

Intenzivnija saradnja u oblasti turizma, trgovine kao i nastavak brige za crnogorsku manjinu u Vojvodini bile su glavne teme razgovora ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića sa premijerom pokrajinske Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem u Novom Sadu.

- Prva je turizam i želja koju sam prenio gospodinu Miroviću da Crna Gora i dalje bude jedna od vodećih destinacija ka kojoj idu građani i građanke Vojvodine. Pričali smo i o eventualnim zajedničkim nastupima na nekim trećim tržištima, sajmovima i o kreiranju zajedničke ponude za destinacije kao što su tržišta Kine, Amerike i Kanade, i mislim da tu imamo itekakav potencijal, naveo je Đurović.

Posebna tačka razgovora bila je ekonomija kroz saradnju privrednih komora i što skoriji susret vojvođanskih proizvođača sa crnogorskom privredom u cilju stabilnog uvoza hrane iz te pokrajine.

- Naišli smo na razumijevanje od gospodina Mirovića i ja sam siguran da će on dati svoj doprinos i da će Crna Gora imati stabilan uvoz hrane u nekim kritičnim periodima kao što je ovaj za nama, i da će naši privrednici i naši uvoznici u Crnoj Gori imati sigurno snabdijevanje, i da nećemo u nekom narednom periodu biti u istim uslovima da, ako se donese zabrana izvoza, Crna Gora ima problem sa uvozom hrane, naglasio je on.

Đurović je istakao da je Vlada ponosna na crnogorsku dijasporu u Vojvodini i da će učiniti sve da im pomogne da budu zastupljeni na kvalitetan način i dobiju podršku pokrajinske vlasti. 

Premijer Mirović kazao je da to što je Crna Gora zemlja partner juče otvorenog međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu vijest koja je podstrek za promovisanje zajedničkih potencijala. On je najavio nastavak podrške crnogorskoj manjini u Vojvodini i skoro otvaranje kulturnog centra u Lovćencu uz početak još jednog takvog projekta u Vrbasu. 

 - Dotakli smo se pitanja pomoći crnogorskoj nacionalnoj manjini. Ukoliko želimo pun obim odnosa onda i Srbima u Crnoj Gori, Crnogorcima u Srbiji moramo posvetiti punu pažnju. Informisao sam ministra da ćemo u tom smislu imati značajne poslove i kada je reč o kulturi i drugim oblastima. Jednom rječju, Srbija i Crna Gora imaju i pravo i obavezu i velike mogućnosti da unapređuju saradnju u svim oblastima i ovu posetu doživljavam kao čin u tom pravcu i na tom političkom i društvenom fonu i mi ćemo dati svoj doprinos kada je o tome reč i u budućnosti, zaključio je Mirović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. januar 2023 16:13