/ Dan, CKB
13/10/2022 u 18:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dvadeset bivših radnika CKB prijeti tužbom: Potpisali raskid ugovora nakon ucjena?

Bivši radnici tvrde da su sporazumne raskide ugovora bili prinuđeni da potpišu na svoju štetu, te da je potpisivanju prethodio mučan proces "pregovaranja", u kojem su zaposleni bili izloženi mobingu

Dvadeset bivših radnika Crnogorske komercijalne banke obratilo se, preko punomoćnika Mihaila Bojovića, advokata iz Podgorice, aktuelnom predsjedniku upravnog odbora Tamasu Kamarasiju opomenom pred utuženje. Opomenom traže da im se realizuju zagarantovana prava i predlažu da se tim povodom organizuje sastanak kako bi mu predočili svoje zahtjeve i prijete da će u suprotnom inicirati zakonom propisane postupke.

Ovim povodom juče smo kontaktirali CKB. Oni su nam kazali da su dogovorili sastanak dijela bivših zaposlenih sa punomoćnikom povodom opomene za utuženje koja je dostavljena 10. oktobra.

– Nakon što budemo upoznati sa konkretnim zahtjevima dijela bivših zaposlenih, zauzećemo stav u vezi sa pomenutim slučajem – kazali su iz CKB-a, koja se prije skoro dvije godine spojila sa Sosijete ženeral bankom.

Bivši radnici u opomeni nisu naveli šta traže i šta to CKB treba da im ispuni, kako bi se ostvarila njihova zakonom zagarantovana prava.

Pronevjereno preko 14 miliona eura

CKB je u poslednje vrijeme bila u centru pažnje zbog pronevjere 14 miliona eura sa računa 200 klijenata, zbog čega je banka pokrenula disciplinske postupke protiv 30 zaposlenih.

Prošle sedmice su mediji objavili da je internom kontrolom utvrđeno da je u filijali u Kotoru pronevjereno nekoliko stotina hiljada eura klijenata.

– Bivši radnici CKB-a, od kojih je skoro polovina bila na rukovodećim pozicijama, koji su redovno nagrađivani za postignute rezultate, čak i u procesu spajanja banaka, zbog "nepodobnosti" bivšem rukovodstvu CKB.a, bili su prinuđeni da potpišu sporazumne raskide radnih odnosa, uglavnom na sopstvenu štetu. Potpisivanju sporazuma prethodio je mučan proces "pregovaranja", u kojem su zaposleni bili izloženi mobingu, prijetnjama degradacije radnog mjesta, pritiscima, dovođenjem u zabludu, itd. – navedeno je u obraćanju bivših radnika CKB-a, uz napomenu da nezadovoljnih radnika ima znatno više i da su neki već pokrenuli individualne postupke.

OTP grupa, koja je bila vlasnik Crnogorske komercijalne banke, kupila je 90,56 odsto akcija Sosijete ženeral banke u Crnoj Gori za 40,46 miliona eura u februaru 2019. godine. Proces spajanja dvije banke okončan je 14. decembra 2020. godine. Spojena banka od tada posluje pod imenom CKB banka.

Bivši radnici su za "Dan" kazali da je u procesu spajanja banaka "sporazumne raskide radnih odnosa" potpisalo znatno više zaposlenih nego što im je prvobitno rečeno da je višak. Prema riječima onih koji su se preko advokata Bojovića obratili novom rukovodećem kadru banke, "nije bilo komuniciranih kriterijuma po kojima se vrši izbor, rukovodioci nijesu krili činjenicu da su mogli da biraju ko će ostati u banci, a kome nema mjesta, matrica po kojoj je vršen pritisak bila je u svim slučajevima manje-više jednaka".

– Prava ugrožena ovim sporazumom spremni smo da izdejstvujemo i u redovnom sudskom postupku – poručili su radnici.

OTP grupa je, u međuvremenu, kako su naveli, smijenila najveći dio ključnih rukovodilaca CKB banke, koji su upravljali procesom spajanja banaka. Protiv bivšeg glavnog izvršnog direktora Pala Kovača podnijeli su tužbu SDT-u za "zloupotrebu službenog položaja".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:00