Дерипаскин комплекс на Платамунима / - МАНС снимак из дрона
16/06/2022 u 18:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕКСКЛУЗИВНО: Влада планира да прогласи тајном имена Руса чија је имовина у Црној Гори замрзнута?

Да ли је руским држављанима незаконито замрзнута имовина и да ли због тога црногорска Влада не жели да јавност зна ко су власници те имовине, сазнаћемо брзо јер су многу од њих најавили тужбе против државе Црне Горе

Министарство вањских послова ће највероватније прогласити тајним податке о руским држављанима којима је имовина замрзнута у Црној Гори,незванично сазнаје портал Даан из извора из црногорске Владе. Више информација о томе требало би сјутра да буде познато, а недавно је објављено да је решењима државних органа замрзнута имовина 47 Руса.

Незванично сазнајемо да су руски држављани чија су имена већ објављена најавили тужбе против Црне Горе, јер је ова правна радња обављена мимо закона који предвиђа замрзаванје или одузиманје имовине само у случају основане сумње да је имовина стечена криминалним дјелатностима или на неки други нелегалан начин.

Замрзавање имовине спроводи се по основу испуњавања преузетих обавеза  усвојеном Одлуком о увођењу међународних рестриктивних мјера против Русије због напада на Украјину.

Адвокат Веселин Радуловић тврди да је одлука о замрзавању имовине руских држављанина морала да буде донесена на основу одлуке суда, што је изостало.

- Једна је ствар поштовање међународних обавеза и политике, и то није спорно. Црна Гора је требала да осуди агресију, да предузме међународне обавезе, па да и уведе санкције, али мора да поштује Устав и законе и правни поредак. Нијесам сигуран да је у овом случају то испоштовано. Јер у крајњем, нијесмо чули какав су та рјешења Управе за имовину, односно катастра - каже Радуловић.

А након што се рјешења доставе Русима, неминовно је да ће се на њих жалити, сматра Радуловић. Зато се плаши да ће држава сносити посљедице због начина на који се одлуке доносе.

- Они имају право жалбе, ако им евентуално буде одбијена, што ће и очекивати, пошто ће о њима одлучивати МУП, они могу да покрену управни спор и можемо доћи у ситуацију која неће бити добра по Црну Гору, можда да дође до неког политичког притиска на суд да донесе одлуку у складу с интерсима власти, а ја се надам да до тога неће доћи и то не би било добро - сматра Радуловић.

Замрзавање имовине спроводи се по основу испуњавања преузетих обавеза  усвојеном Одлуком о увођењу међународних рестриктивних мјера против Русије због напада на Украјину.

Коментаршући замрзавање имовине руским држављанима, министар вањских послова Ранко Кривокапић је на конференцији за новинаре 14. јуна рекао да је ово први у низу корака ради што ефикаснијег лоцирања и замрзавања руске имовине.

Додао је да процедуре, не само у Црној Гори него и глобално, могу бити предмет правног покушаја оспоравања, али да мисли да не могу бити успјешне.

"Мјере су унисоне, оруђа национална, али модели су мање-више исти. Биће у свим правним државама могућности и одбране појединачних права, али у цјелини то је начин да се ако не спријечи, а онда успори руска агресија", казао је Кривокапић.

Портал "Дана" објављује списак руских држављана којима су замрзнуте некретнине у Црној Гори:

Андреј Кузњецов, Николај Иванов, Виктор Николај Иванов, Владимир Александрович Иванов, Анастасија Леонид Ивелва, Виктор Казаков, Сергеј Петров, Александер Лукјанов, Светлана Лукјанова, Серги Иванов, Андре Самоилов, Ана Кузњецова, Ларисе Петрова, Сергеј Петров, Николај Николајев, Викторие Иванов, Владимир Иванов, Александар Скачков, Александар Шчербаков, Дмитри Кузјецов, Владимир Кузњецов, Наталија Власова, Васили Власов, Олег Смолин, Олег Александрович Лебедев, Елена Иванова, Сергеј Гаврилов, Ирина Филатова, Елена Кравченко, Олга Поздњакова, Светлана Савченко, Игор Лебедев, Татјана Лебедева, Владимир Васиљев, Андриј Пинчук, Алексеј Громов, Олга Шчербакова, Јекатарина Черњенко Русланова, Татјана Хестанова, Марта Баширова, Генадиј Петуков, Олга Ивентијева, Олга Петухова, Татјана Владимировна Комутова, Михаил Малишевки, Наталија Куликоваи и Валери Куликов.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:13