/ - FOTO: EPCG
03/08/2023 u 16:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EPCG: Šahmanoviću dnevna politika preča od dobrobiti energetskog sektora

Iz EPCG su naveli da nastavljaju da rade u opštem interesu

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) izrazili su nezadovoljstvo nastupom državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admira Šahmanovića, na sjednici Vlade, navodeći da je propustio da navede nekoliko bitnih činjenica.

- Šahmanović je, između ostalog, negativno komentarisao poslovanje naše kompanije u minulom periodu, propuštajući da navede nekoliko bitnih činjenica, pa ćemo ga, ovom prilikom, podsjetiti na njih - navodi se u reagovanju EPCG.

Energetske kompanije vrijedne više od 2,2 milijarde eura

Kada je riječ o poslovanju, EPCG je, kako tvrde, u 2021. godini ostvarila rekordnu neto dobit od 47,5 miliona eura, a rezultat iz prve polovine ove godine, od 100 miliona eura, daje im za pravo da vjeruju da će pomenuti rekord biti nadmašen na kraju godine.

- Takođe, u prošloj godini smo, uz pozitivan učinak - neto dobit od preko četiri miliona eura, uspjeli da, u vrlo nepovoljnim okolnostima, poput visokih cijena na berzi i loše hidrologije, sačuvamo stabilnost energetskog sektora. Nažalost, sami, što je kuriozitet u evropskim okvirima, jer od gospodina Šahmanovića i Ministarstva kapitalnih investicija ne da nijesmo imali nikakvu pomoć, nego smo, u kontinuitetu, doživljavali opstrukcije, kako u pogledu razvoja novih investicija, tako i na polju zaštite građana od povećanja cijena električne energije - dodali su iz EPCG.

Uprkos svim teškoćama, uključujući i odsustvo odgovornog i profesionalnog ponašanja Ministarstva kapitalnih investicija, EPCG je, tokom prethodnog perioda, uspjela da ostvari najbolje rezultate u istoriji kompanije – počev od pomenute dobiti, preko podmlađivanja radnog sastava, sniženja procentualnog učešća troškova zarada u ukupnim troškovima, rekordne stope naplate i osnivanja novih kompanija, pa sve do modernizacije postojećih i rada na izgradnji novih proizvodnih objekata.

- Uporedo sa tim, čuvali smo i čuvaćemo građane od povećanja cijena električne energije u vremenu inflacije, a pošto teret energetske krize nijesu snosili ni građani ni država, nego EPCG grupa, jasno je da se to moralo reflektovati na Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS). I državni sekretar to dobro zna, ali mu je, izgleda, politikantstvo preče od činjenica - poručili su iz EPCG.

Iz EPCG su naveli da nastavljaju da rade u opštem interesu.

- Državnom sekretaru, Admiru Šahmanoviću, želimo mnogo sreće u bavljenju dnevnom politikom, pošto mu energetika, bjelodano se pokazalo i u minulom periodu i na današnjoj sjednici Vlade, nije jača strana - zaključuje se u reagovanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 05:34