Oleg Filipović / - PRIVATNA ARHIVA
22/08/2022 u 20:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Filipović: Moramo biti oprezni sa individualnim sankcijama

-Naša država je zavisna od evropskog tržišta. Totalni ekonomski rat koji je nastao između EU i Rusije uticaće na kompletnu privredu. Najprije na monetarni sistem i turizam, a najviše smo izloženi zbog pozicije javnoga duga”, kazao je finansijski analitičar Oleg Filipović

Finansijski analitičar Oleg Filipović kaže da se u Crnoj Gori i te kako osjeća kriza u privredi zbog rusko ukrajinskog rata, iako naša država nije pogođena direktno već indirektno.

Obradović za portal “Dana” kaže da je Crna Gora kao buduća članica Evropske unije izgradila institucije u skladu sa EU i prati spoljnu politiku Brisela.

-Naša država je zavisna od evropskog tržišta. Totalni ekonomski rat koji je nastao između EU i Rusije uticaće na kompletnu privredu. Najprije na monetarni sistem i turizam, a najviše smo izloženi zbog pozicije javnoga duga”, kazao je Filipović.

On kaže da je sasvim normalno što smo zbog rata u Ukrajini uveli sankcije Ruskoj Federaciji.

-Problem mogu da budu individualne sankcije, odnosno zamrzavanje imovine ruskih državljana. Privatna imovina je neprikosnovena i sa zamrzvanjem ili eventualnim oduzimanjem privatne imovine ma čija ona bila moramo biti veoma oprezni. Naročito zato što je moguće da sudovi, nakon najvaljenih tužbi, donesu odluke koju mogu koštati državu – kaže Filipović.

On kaže da treba razlikovati uvođenje sankcije državama i pojedincima.

-Jasno je da treba da pratimo politiku EU, ali i da zaštitimo sopstvene interese. Ne želim da ulazim u opravdanost i zakonitost donešenih odluka o pojedinačnim sankcijama ruskim državljanima, ali moram reći da je privatna imovina jedna od osnovnih zapadnih vrijednosti i treba je poštovati i u ovom slučaju. Plašim se da ćemo te odluke jednom morati da platimo, kaže Filipović.

Filipović podsjeća da su Rusi i dalje najveći investitori u Crnoj Gori i da se najveći dio investicija ostvaruje u tržištu nekretnina.

Inače, strane direktne investicije za period januar - maj ove godine iznose 421 milion eura i znatno su veće nego u istom periodu prošle godine kada su vrijedile 296 miliona.

Kada se oduzme odliv, neto strane direktne investicija za pet mjeseci ove godine iznosile su 287 miliona eura. Samo u kupovinu nekretnina stranci su uložili 158,8 miliona eura.

Najviše stranih investicija stiglo je iz Rusije u vrijednosti 48,4 miliona eura, što je 11 odsto ukupnog iznosa. Ruski građani i privreda najviše su ulagali u kupovinu nepokretnosti 24 miliona eura, a zatim u interkompanijski dug njihovih firmi u Crnoj Gori od 16,8 miliona eura.

Finansijski analitičar Oleg Filipović smatra da smo mogli na drugi način da se postavimo prema individualnom uvođenju sankcija.

-Šaljemo lošu poruku onima koji kupuju nekretnine kod nas. Ne samo Rusima. Mogli smo malo da vidimo kako to rade Mađarska ili Turska - kaže Filipović.

Podsjetimo, predsjednik madjarske Skupštine Laslo Kever okarakterisao je politiku sankcija EU prema Rusiji kao potpuno pogrešnu.

Kever je pozvao evropske lidere da razmisle nad turskom poslovicom, koja glasi: „Ako nećeš da uzjašeš konja, nemoj ni da mašeš nogom”. U suprotnom slučaju se može nanijeti šteta evropskoj ekonomiji.  

-Lideri EU svojom potpuno pogrešnom politikom sankcija su mahali nogama iako nisu imali konja ispod sebe..To će dovesti do tužnog rezultata da će lideri EU u Briselu u potpunosti razbiti evropsku ekonomiju, zajedno sa sobom - izjavio je Kever.

Kever je potom precizirao da se krize mogu prevazići ukoliko se države ujedine i počnu da uče iz iskustva iz prošlosti, a ne mijenjajući i falsifikujući ga.  Po njegovim riječima, ljudi bi trebalo da poštuju vjeru, kulturu, države i vrline jedni drugih.

Ranije su analitičari  Foreign Policy nazvali predsjednika vlade Madjarske Viktora Orbana “trojanskim konjem” Rusije u Evropskoj Uniji (EU), uzimajući u obzir da njegova politika često nije odgovarala smjeru politike NATO.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:22