Још увијек чекамо стабилизацију тржишта / LAZAR RUZIC
04/04/2022 u 10:56 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хљеб би могао поскупјети због скупог брашна из увоза

Србија би данас требала да донесе одлуку да ли ће допустити извоз брашна за Црну Гору, што би, ако до тога дође, требало да релаксира ситуацију на тржишту

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић најавио је да би Србија данас требала да донесе одлуку да ли ће допустити извоз брашна за Црну Гору, што би, ако до тога дође, требало да релаксира ситуацију на тржишту, али и спријечи ново поскупљење хлеба, које пекари тихо најављују, уколико се настави увоз са алтернативних подручја.

Наиме, претходних дана почео је увоз брашна из Бугарске, али како су истакли пекари, ово брашно знатно је скупље од брашна из Србије, због већих цијена транспорта. Из министарства су истакли да уколико не дође до отварања тржишта Србије, Црна Гора ће урадити све да уклони административне баријере како би и транспорт био јефтинији са алтернативних тржишта.

Како су "Дану" незванично саопштили из Удружења пекара при ПКЦГ, брашно се уговара и купуjе на тржишту коjе то дозвољава, а то су земље окружења.

– Набавка се ради "тржишно", односно, нема организоване набавке већ jе по систему наjбоље понуде. Неке количине су већ у Црноj Гори, неке се тек очекуjу. Оно што jе битно да за сада неће доћи до прекида ланца снабдиjевања брашном. Циjене на тржишту су различите тако да набавна циjена ниjе уjедначена. Оно што jе jако скупо jесте транспорт коjи значаjно оптерећуjе циjену – истакли су из овог удружења.

Произвођачи брашна из Србије позвали на укидање забране

Због рата у Украјини, Србија је 10. марта обуставила извоз основних намирница, правдајући то правовременим реаговањем на тржишне поремећаје и раст тражње, како на светском, тако и на домаћем тржишту. Међутим, из одлуке је изоставила Албанију којој је у међувремену почела да испоручује дио од предвиђених 30.000 тона пшенице и 17.000 тона кукуруза. Италији је одобрила 67.000 тона кукуруза и 17.000 тона пшенице.

Произвођачи и откупљивачи житарица, како су писали медији из Србије, претходних дана позивали су Владу да омогући извоз и у земље региона, наводећи да се већ стварају вишкови што може довести до заустављања производње.

Из ове групације подсјећају и да ће циjена основне врсте хлеба за сада остати иста, али већ сада калкулациjска произвођачка циjена jе готово jеднака па чак и већа од производних трошкова.

– Уколико се тржиште основне сировине не стабилизује, односно тржиште Србиjе не отвори, нажалост, ствараjу се услови за повећање циjене хлеба, а надамо се да до тога неће доћи – поручили су из овог удружења.

Веско Николић директор Унипром пекаре навео је да залиха има за још десетак дана, те да се сада снабдијевају од залиха које имају домаћи добављачи.

– Чекамо да видимо шта ће Влада урадити, али цијене брашна које се увози из Бугарске, је много већа, односно између 600 и 700 еура по тони, а са таквом цијеном тешко да се можемо уклопити у садашњу цијену хлеба. Садашња цијена хлеба формирана је по цијени од 520 еура по тони. Чекамо да евентуално Србија повуче одлуку, јер је најјефтиније за нас, а у то рачунамо и цијене транспорта и логистике, као и то што је цијена пшенице јефтиније него на другим берзама, попут Париза, Чикага и других градова – истакао је Николић.

Србиjа производи око три милиона тона пшенице годишње, а према подацима Привредне коморе Србије извози око 126.000 тона брашна. У Црну Гору иде нешто преко 44.000 тона, Сјеверну Македониjу 35.637, тржиште БиХ снабдијева са око 35.000 тона, а Албаниjе са 4.234 тоне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:40