/ -/- FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
20/10/2021 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси недалеко од рекордних нивоа

Улагачи се надају да ће и други фармацеутски дивови остварити боље резултате него што аналитичари процјењују

У уторак су цијене дионица на Вол стриту порасле, захваљујући нади улагача да ће кварталне зараде компанија бити боље него што аналитичари очекују, па су се Dow Јones и S&P 500 индекс примакли рекордним нивоима. Dow Јones је ојачао 0,56 одсто на 35.457 бодова, док је S&P 500 порастао 0,74 одсто на 4.519 бодова, а Nasdaq индекс 0,71 одсто на 15.129 бодова, преноси Hrportfolio.

Након пет дана раста, S&P 500 примакао се рекордном нивоу, достигнутом почетком септембра, на само 0,4 одсто. Dow Јones је од свог рекордног нивоа удаљен 0,5 одсто. У десет од 11 најважнијих сектора S&P 500 индекса цијене дионица су порасле, највише у здравственом, 1,3 одсто, и услужном, 1,2 одсто.

Здравствени сектор порастао је на основу добрих пословних резултата Јohnsona & Јohnsona, чија је дионица поскупила више од два одсто, након што је та компанија повећала процјене зараде у овој години. Улагачи се надају да ће и други фармацеутски дивови остварити боље резултате него што аналитичари процјењују, па је цијена дионице Mercka скочила три одсто, а Pfizera готово два одсто.

Из истог разлога, знатно су порасле и цијене дионица технолошких дивова, као што су Apple, Facebook и Microsoft. Већина компанија из састава С&П 500 индекса, које су досад објавиле резултате, објавила је податке о већим зарадама него што се очекивало. Стога сада аналитичари процјењују да су зараде компанија и банака из састава S&P 500 индекса у трећем кварталу порасле око 32,4 одсто у односу на исти период прошле године, док су прије седмицу очекивали раст од 29,4 одсто.

То би требао да буде још један снажан квартал по питању зарада, но улагачи се плаше да су повишена инфлација, високе цијене енергената и поремећаји у набавним ланцима повећали трошкове пословања и негативно утјецали на резултате компанија.

- Досад је објављено мало пословних извјештаја, па ми се чини да је тржиште отишло корак предалеко. Вјероватан сценарио да ће S&P 500 достићи нову рекордну вриједност, а послије тога попустити. Улагачи ће пажљиво пратити у извјештајима како се компаније носе с недостатком радника, јачањем инфлаторних притисака и повећаним трошковима производње- казао је Steve Sosnick, стратег у фирми Interactive Brokers.

И на већини европских берзи цијене дионица су порасле. Лондонски FTSE индекс ојачао је 0,19 одсто на 7.217 бодова, а франкфуртски DAX 0,27 одсто на 15.515 бодова. Паришки CAC ослабио је 0,05 одсто, на 6.669 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:36