/ ilustracija - foto: lazar ružić
03/09/2023 u 10:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jedinstveni sindikat Pošte uputio menadžmentu zahtjeve: Traže povećanje zarada za najmanje 30 odsto

Zarade, koje, i pored sve galopirajuće inflacije, nisu mijenjane poslednjih deset godina, izuzev zaposlenima koji su imali koeficijente složenosti poslova između 2,9 i 3,2, čime je znatno ugrožen ekonomski položaj naših zaposlenih, a i članova njihovih porodica, istakli su iz Sindikata

Jedinstveni sindikat Pošte Crne Gore, nezadovoljan ekonomskoim položajem radnika i njihovih porodica, uputio je menadžmentu te institucije dopis u kojem traže da se, kako ističu, ispravi nepravda prema zaposlenima i da se zarade povećaju barem za 30 odsto.

U dopisu se navodi da će na odgovore čekati sedam dana, a ukoliko odgovora ne bude, primijeniće i druge sindikalne metode za ostvarivanje svojih prava.

– Obraćamo Vam se zbog sve većeg pritiska i nezadovoljstva koje članstvo Jedinstvenog sindikata zaposlenih u Pošti Crne Gore svakodnevno izražava prema našem rukovodstvu, a u vezi sa brojnim problemima koji postoje u Pošti Crne Gore. Naime, za vrijeme trajanja mandata vaših prethodnika, naš sindikat se u više navrata obraćao i ukazivao na probleme koje u okviru naše kompanije urgentno treba rješavati. Ovdje ćemo se najprije osvrnuti na ključne probleme koji se ističu u našoj kompaniji, i to uvećanje zarada zaposlenih, isplata otpremnina za odlazak u starosnu penziju, uvođenje petodnevne radne sedmice, po uzoru na zemlje regiona, i prepoznavanje određenih radnih mjesta kao radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem – ističe se u dopisu upućenom menadžmentu Pošte.

Poštari i šalterski radnici u martu sklopili sporazum o povećanju plata

Pošta Crne Gore je početkom marta radnicima sa najnižim koeficijentima povećala zarade 10 odsto za poštare-dostavljače i referente prodaje u poslovnici pošte (radnike na šalterima), koji i čine značajnu većinu zaposlenih. Prema tadašnjim najavama, to je brojka od oko 790 zaposlenih. To povećanje primjenjuje se od početka juna. Uprava Pošte Crne Gore tada je saopštila da je to prvo povećanje zarada, nakon dužeg niza godina, te da su prethodni menadžmenti radili isključivo na smanjivanju zarada zaposlenih.

Iz Sindikata su naglasili da se poseban osvrt i fokus moraju dati izuzetno niskim zaradama zaposlenih u Pošti Crne Gore.

– Zarade, i pored sve galopirajuće inflacije, nisu mijenjane poslednjih deset godina, izuzev zaposlenima koji su imali koeficijente složenosti poslova između 2,9 i 3,2, čime je znatno ugrožen ekonomski položaj naših zaposlenih, a i članova njihovih porodica. Ujedno je važno pomenuti i da se u istom periodu povećavao obim posla zaposlenih, a ostvarivani su i veći prihodi. Imajući u vidu prethodno navedeno, zahtijevamo da urgentno pristupite formiranju radne grupe za izradu teksta novog kolektivnog ugovora Pošte Crne Gore, kako bi došlo do povećanja zarada svim zaposlenima, izuzev menadžmenta Pošta Crne Gore, za najmanje 30 odsto. Ukoliko u roku od sedam dana naše obraćanje ne naiđe na odgovor i ako ne pristupite formiranju pomenute radne grupe, naš sindikat će biti prinuđen da primijeni ostale metode sindikalnog djelovanja u cilju zaštite interesa našeg članstva – poručili su iz sindikata.

Naša redakcija uputila je pitanja menadžmentu Pošte da li će se sastati sa predstavnicima Sindikata i formirati radnu grupu koja bi radila na rješavanju navedenih problema, da li imaju novca za povećanje zarada zapsolenih u iznosu od 30 odsto i, ukoliko za to nema dovoljno novca, da li ima za neko manje povećanje, ali do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili odgovore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 21:15