/ - FOTO: MPSV
27/01/2024 u 12:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković: Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda

Joković je, kako se navodi u saopštenju, istakao značaj razvoja sektora voćarstva, vinarstva i povrtarstva, i pozvao sve iz regiona da posjete Crnu Goru

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredna komora organizovali su predstavljanje crnogorskih privrednika na AgroBelgrade 2024 sajmu koji se održava od 25. do 27. januara u glavnom gradu Srbije, saopšteno je iz MPŠV.

Ministar Vladimir Joković učestvovao je na otvaranju sajma gdje je posebno naglasio značaj svih platformi za umrežavanje i unapređenje saradnje zemalja regiona u oblasti poljoprivrede.

Joković je, kako se navodi u saopštenju, istakao značaj razvoja sektora voćarstva, vinarstva i povrtarstva, i pozvao sve iz regiona da posjete Crnu Goru, ističući dobrodošlicu i pozivajući ih da dožive raznolikost crnogorskih proizvoda.

- Kreirajući brojne podsticajne mjere, pomažemo ove sektore. Posvećeno radimo, dugoročno i planski na pružanju snažne podrške i razvoju poljoprivrede, kao sektora koji ima višestruku ulogu u razvoju društva i ekonomije kako bi unaprijedili razvoj Crne Gore. Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu i šire - naglasio je Joković.

Brojni posjetioci crnogorskog štanda bili su u prilici da se upoznaju sa visokokvalitetnom i raznovrsnom ponudom naših proizvoda i usluga koju su predstavili Miranis iz Nikšića, Veterinum iz Ulcinja, poljoprivredno gazdinstvo Macanović iz Pljevalja, Plantaže 13. jul iz Podgorice, Jugopapir (vino od nara) iz Bara, Rakija Trnovača iz Pljevalja, Jadroagent iz Bara, Porodična farma Miljanić iz Nikšića i Data Design iz Podgorice.

Među posjetiocima bili su i resorni ministri iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i BiH entiteta Republike Srpske – Vladimir Joković, Jelena Tanasković, Ljupčo Nikolovski i Savo Minić, zatim ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i crnogorska otpravnica poslova Stanica Popović.

Sajam je okupio više od 500 izlagača iz jugoistočne Evrope – proizvođače svježeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, zatim poljoprivrednih mašina i opreme, rasadnika, sjemena, đubriva i pesticida, kao i druge kompanije koje posluju u sektoru.

Pored ministra Jokovića delegaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede činili su Marko Radonjić, direktor Direktorata za plaćanje kao i Dragana Šutović ispred Direktorata za poljoprivredu.

Učešće na ovoj značajnoj manifestaciji omogućilo je umrežavanje izlagača sa potencijalnim partnerima, kupcima i saradnicima, prisustvovanje pratećim konferencijama koje su se, između ostalog, odnosile na globalne trendove i izazove u agraru, kao i na mogućnosti plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržište EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:41