Радници КАП-а пред Владом / - М.Д.С.
28/03/2022 u 12:34 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У петак састанак бивших радника КАП-а са комплетном Владом

Њима је почело издавање потврда којим се потврђује да су у току стечаја били запослени на радним мјестима са бенифицираним радним стажом

Бивши радници Комбината алуминијума поново су се окупили јутрос испред Владе.

Након састанка представника бивших радника КАП-а са Војом Лаковићем, договорено је да се у петак састану са комплетном Владом. Каповци до петка обустављају протесте, али ће, ако се у петак не нађе конкретно рјешење, радикализовати протесте и неће их више пријављивати полицији.

Њих је управо у згради Владе примио савјетник премијера Здравка Кривокапића Војо Лаковић.

Они су се рано јутрос окупили у нади да ће их неко примити на разговор, истичући да ће бити истрајни и да ће, уколико их нико не прими, остати испред Владе 24 часа и најавили и могућност штрајка глађу.

Исакли су да им је приоритетно да се ријеши питање бенефиција за скоро 150 радника који чекају одлазак у пензију, за које, према њиховим информацијама, треба нешто преко милион еура.

Представник радника Бранко Одовић поручио је да ће радници остати пред Владом до испуњења захтјева.

- Још једном ћемо покушати да дођемо до наших права. Обратићемо се Влади и сачекати да нас позову. Мој је предлог, а не мора нико да га подржи, али ја са овог мјеста не идем док се не ријеши наш проблем. Почињем данас штрајк глађу па нек подржи ко хоће - истакао је Одовић.

Окупљени бивши радници КАП-а су се сложили с њим.

Њима је почело издавање потврда којим се потврђује да су у току стечаја били запослени на радним мјестима са бенифицираним радним стажом од стране Привредног суда, чиме би требало да им се омогући одлазак у пензију по повлашћеним условима.

Како стоји у једној од потврда које им издаје Привредни суд, она се издаје како би регулисали права и из пензијског и инвалидског осигурања.

Каповци су раније најавили да ће се данас поново окупити испред Владе како би позвали надлежне на рјешавање проблема, а најављују да ће ту и остати све док се не уплате бенефиције које потражују.

За око 360 радника је потребно осам и по милиона, а уколико се уплате бенефиције око 150 радника ће моћи да оде у пензију по основу измјена закона о ПИО који је усвојен крајем прошле године. Тим законом је омогућено да се радници из рударско-металског сектора пензионишу са 30 година стажа.

Око 150 радника би могло да се пензионише, односно испунили би тај услов, када би им био уплаћен радни стаж.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:33