Irena Radović i Jakov Milatović / - FOTO: PREDSJEDNIK CG
16/11/2023 u 07:12 h
Marija GogićMarija Gogić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović predložio Radović za guvernerku: Vjerujem da će doprinijeti unapređenju rada CBCG

Milatović je kazao da je Radović prva žena kandidat za čelnu poziciju CBCG

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, predložio je danas izvršnu direktoricu Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Irenu Radović, za guvernerku Centralne banke (CBCG).

To je saopšteno na pres konferenciji organizovanoj ovim povodom u zgradi Predsjedništva u Podgorici.

- Smatram da dr Irena Radović pored crnogorskog državljanstva ima visoko obrazovanje, lični ugled, iskustvo u finansijama i oblasti prava, iskustvo od pet godina koje je potrebno za rad u ovoj oblasti. Diplomirala je u oblasti međunarodne ekonomije. Dobitnica je nagrade 19 decembar i Univerziteta Crne Gore - rekao je Milatović.

On je kazao da Radović ima zavidno profesionalno iskustvo od više od 20 godina,te da je članica odbora direktora i IRF i članica Upravnog odbora PKCG.

- U aprilu 2014. godine dodijeljena joj je u Parizu, u sjedištu Republikanske garde Francuske Republike, zlatna medalja i povelja Univerzalne lige za javno dobro. Princ Albert II od Monaka odlikovao je decembra 2014. godine Radović, Ordenom Viteza reda Svetog Karla, najprestižnijim redom odlikovanja koje dodjeljuje Knjaževina Monako, ispred reda Grimaldi, zaslužnim pojedincima ili državama  - istakao je predsjednik.

image

Milatović i Radović

- FOTO: DAN/M.T.

Milatović je kazao da je Radović prva žena kandidat za čelnu poziciju CBCG.

- Sve prethodna navedena iskustva akademska i stručna, uvjeravaju me da će doprinijeti unaprijeđenju rada CBCG. Očekujem i punu transparentnost u radu CBCG u radu prijema zaposlenih sa najboljim kvalifikacijama - kazao je Milatović i dodao da je uvjeren da će Skupština uvažiti predlog te da će Radović biti imenovana za guvernerku.

Radović je kazala da predlog predsjednika doživljava kao veliku čast i odgovornost.

Istakla je uvjerenje da će sa timom efikasnih i stručnih ljudi raditi na realizaciji novih projekata u saradnji sa Vladom Crne Gore. 

- Radiću na unapređenju transparensti u poslovanju institucije i ravnopravnom neselektivnom tretmanu svih tržisnih učesnika. Velika je čast da budete predloženi na ovu funkciju, ali sam uvjerena da mogu da odgovorim zadatku i da ću dobiti podršku poslanika - kazala je Radović.

Predsjednik je rekao je nezadovoljan stvarima koje je prethodno apostrofirao, prvenstvo to se odnosi na politički uticaj u radu CBCG.

- Nedovoljna transparentnost pri zapošljavanju kadrova. Često su zapošljavane osobe koje nisu zasluživale zaposlenje u okviru banke i bilo je negativne selekcije. CBCG nije stavljala akcenat na diskusiju kada su u pitanju ekonomske teme u državi. To su stvari koje sam jasno iskazao i rekao da imam očekivanja da upravo Radović stavi fokusu - rekao je predsjednik.

Radović je odgovarajući na pitanja novinara, kazala da ne planira da predloži Aleksandra Damjanovića za vice guvernera.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:41