Младен Бојанић / - SRDJAN BOLJEVIC
01/09/2021 u 14:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Бојанић: Лука Бар један од највреднијих ресурса Црне Горе

Универзитет Црне Горе и Министарство капиталних инвестиција недавно су потписали Меморандум о сарадњи којим су дефинисани принципи заједничког дјеловања

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић, у оквиру научног скупа “Технологија, култура, развој” који је организовао Универзитет Црне Горе, говорио је на панелу “Пожељан и могућ дугорочан развој Црне Горе” са освртом на енергетику и саобраћај у функцији развоја Црне Горе.

Поздрављајући присутне, министар Бојанић се захвалио на позиву да представи рад министарства пред еминентним скупом, посебно истакавши задовољство због недавно потписаног меморандума о сарадњи са Универзитетом Црне Горе.

Министар Бојанић је присутним члановима академске заједнице представио резултате и планове министарства капиталних инвестиција у домену развоја енергетике и саобраћаја. Нагласио је да се цијели свијет налази у фази зелене транзиције и да се производња енергије и заштита животне средине у свим будућим стратегијама развоја морају третирати као неодвојива цјелина. У том смислу, министар је говорио о динамици израде Националне енергетске и климатске стратегије и упутио позив за сарадњу академској и широј друштвеној заједници како би заједно дошли до консензуса по овом веома важном питању.

Када је у питању саобраћај, поред очекиваног скорог завршетка грађевинских радова на примарној дионици аутопута, као и плановима за будуће инфраструктурне саобраћајне пројекте, министар Бојанић је истакао огроман значај развоја Луке Бар, као једног од највреднијих ресурса Црне Горе.

Универзитет Црне Горе ће, кроз постојећу инфраструктуру овог научног скупа, промовисати своје капацитете у склопу активности тражених од стране Европске комисије, која је 17. маја подржала захтјев Европских универзитета за повезивањем високог образовања, истраживања, иновација и друштва како би отворили пут новој димензији европског високог образовања.

-Подсјећамо, Универзитет Црне Горе и Министарство капиталних инвестиција недавно су потписали Меморандум о сарадњи којим су дефинисани принципи заједничког дјеловања у областима научно-образовне, истраживачке дјелатности и стручног савјетовања, и чији је главни циљ јаче повезивање и заједничко дјеловање потписника Меморандума у областима које су у надлежности Министарства капиталних инвестиција (енергетика, енергетска ефикасност, рударство, геолошка истраживања, саобраћај и поморство) и то кроз различите облике сарадње и међусобно разумијевање-наводе у саопштењу.

Сарадња између Универзитета и Министарства је, између осталог, потписивањем овог Меморандума,  усмјерена на унапређење развоја програма и активности у научно-образовном и стручно-савјетодавном дјеловању, на сарадњу са релевантним међународним институцијама и организацијама у циљу реализације заједничких активности и пројеката, као и на организовање заједничких конференција, радионица, трибина, изложби и сличних манифестација од јавног значаја. Такође, документом је прецизирана и међусобна размјена и заједничко издавање научних и других стручних публикација, а акценат је стављен и на стицање практичних знања студената у складу са принципима и циљевима развоја кооперативног (дуалног) образовања на Универзитету Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 05:00