Armin Mujević / - PORTAL RTCG
19/02/2023 u 21:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mujević: Preduzeće Crna Gora šume bi bila jedno od rješenja

Koncesionari, izuzev nekoliko, imaju da završe još nekoliko mjeseci ugovorom. Tako je definisano da izađu iz odjeljenja, završe i ostave ih onako kako je definisano ugovorom. A što se tiče davanja koncesija, trenutno u Crnoj Gori, to je završen sistem, naveo je on

V.d. direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore Armin Mujević kazao je, gostujući na Televiziji Crne Gore, da bi formiranje preduzeća Crna Gora šume bila jedno od rješenja, ako ne i konačno.

- Odluku će donijeti Vlada Crne Gore, resorno ministarstvo i na kraju Skupština. U izradi je Nacrt Zakona o šumama izmjene i dopune, strategija. Mi ćemo u strategiji tačno definisati kada se ona završi i izađe u javnost. Biće i javne rasprave. Tačno će se znati da li je to uspješno ili ne, kazao je Mujević, prenosi portal RTCG.

On je naveo da je koncesioni program završen.

- Imamo još ove godine davanje jednogodišnje, kao i prethodnih godina uz koncesioni program. Koncesionari, izuzev nekoliko, imaju da završe još nekoliko mjeseci ugovorom. Tako je definisano da izađu iz odjeljenja, završe i ostave ih onako kako je definisano ugovorom. A što se tiče davanja koncesija, trenutno u Crnoj Gori, to je završen sistem, rekao je Mujević.

Smatra da je kvalitet našeg drveta u malom procentu za finalne proizvode kao što su namještaj i slično.

- Većinom su za šumske vikendice. Izvoz tih sortimenata, prerađeni u primarnom ciklusu, ide kod krajnjeg korisnika nekih građevinskih firmi u okruženju, dodao je Mujević.

Naglašava da je nemoguće imati masovnu finalnu proizvodnju zbog problema sa kvalifikovanom radnom snagom.

- Nemamo stanovništva koji će se baviti time. Nemamo kvalifikovanih radnika. Jedino pojedinci imaju neke ideje i mogu nešto napraviti, ocijenio je Mujević.

Od kad je stupio na mjesto v.d. direktora, kaže da imaju oko 15 sudskih epiloga, kada su u pitanju prijave građana.

U ovih šest mjeseci, navodi da imaju i mnogo veće kazne, ali i suspenzije sa posla.

- Imamo i dva slučaja koja se rješavaju, gdje je u jednom epilog prestanak radnog odnosa. Jeste da imamo problem i sa radnom snagom. Problem je starosna dob, ali nekoliko pojedinaca ruši sliku Uprave. Tu imam mnogo časnih ljudi koji brinu, jer je naš primarni posao očuvanje, uzgoj i zaštita šume. Nije sječa, ističe Mujević.

Istakao je i da je kontrola zakazala.

- Ona mora biti međusektorska. Ona ne može biti samo od Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, od Uprave za ispekcijske poslove, od Uprave policije ili Uprave prihoda i carina, nego zajednička, smatra Mujević.

On je kazao da je donijeta odluka o formiranju operativnog tima.

- Sve ove uprave su u tom timu. Počeli smo sa akcijama, koje su su objavljene na našem sajtu, zaključio je Mujević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:43