Saša Mujović / - IVAN PETROVIĆ IPE
27/12/2023 u 14:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mujović: Nijedan projekat od značaja ne smije da trpi zbog dijela aktivnosti u nadležnosti države

Upravo pitanje dobre međuresorske saradnje i komunikacije je ključno za dalji razvoj mnogih projekata i taj korak ne smije biti usporavajući faktor, istakao je ministar energetike i rudarstva

Angažovanjem ministra energetike i rudarstva prof. dr Saše Mujovića dogovoren je sastanak predstavnika Rudnika uglja Pljevlja i ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine kako bi se riješilo pitanje prostorno planske dokumentacije Rudnika uglja., saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Direktor Rudnika uglja Pljevlja Mihailo Potpara je, na interesovanje Mujovića oko realizacije razvojnih projekata preduzeća, kao što je preusmjeravanje toka rijeke Ćehotine, informisao ministra da postoje određeni zastoji u realizaciji, a nakon analize zrelosti projekta, utrđeno je ne postoji prostorno-planska dokumentacija koja tretira područje Rudnika uglja, što onemogućava početak realizacije i preduzimanje daljih konkretnih koraka.

Stav Mujovića po pitanju angažmana svih državnih organa kada je riječ o razvojnim projektima je već poznat javnosti, a to je da nijedan projekat od značaja za građane Crne Gore ne smije da trpi zbog dijela aktivnosti koji su u nadležnosti države.

- Mujović je odmah inicirao u dogovoru sa resornim ministrom Jankom Odovićem, sastanak predstavnika RUP-a i ministarstva prostornog planiranja, urbanizma I državne imovine kako bi se utvrdio (hodogram) to jest dalji slijed koraka u ovom predmetu, a u skladu sa zakonima i važećom legislativom - navodi se u saopštenju.

Kako je i prilikom prvog susreta sa upravom Rudnika uglja, saopštio Mujović, do konkretnih rezultata mora se doći konkretnim ativnostima i već tada najavio podršku od strane države u naporima menadžmenta da pokrenu neke zaustavljene, a značajne aktivnosti za dalji razvoj ovog važnog resursa. 

- Upravo pitanje  dobre međuresorske saradnje i komunikacije je ključno za dalji razvoj mnogih projekata i taj korak ne smije biti usporavajući faktor,  naprotiv, za pitanja od državnog interesa, državni organi i institucije moraju biti agilnije i  bolje koordinisane - istakao je Mujović.

Jedna od tema razgovora sagovornika bila je i situacija sa brojem zaposlenih u Rudniku Uglja i činjenicom da se u periodu od 2020. godine taj broj znatno uvećao, što predstavlja opterećenje i balast za dalje poslovanje preduzeće, ali ima uticaj i na poslovanje EPCG generalno. U tom dijelu ministar energetike i rudarstva su zanimali planovi menadzmenta za rješavanje ove situacije u narednom periodu i mogući modeli prevazilaženjaa ovog problema, koji je evidentan u većini energetskih subjekata i koji se promtno mora razmatrati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:48