Farmeri se nadaju povećanju cijene otkupa / Foto. Marko Stojanović
29/11/2022 u 12:22 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljoprivreda dobila 38 miliona manje

Budžet je manji nego što je traženo: tražili smo 88 miliona, a odobreno je nešto iznad 50 miliona. Očekivali smo više novca, a ostaje da se vidi može li se amandmanima obezbijediti još sredstava, kazao je Budimir Mugoš

Zbog nedovoljno sredstava predviđenih predlogom budžeta za narednu godinu za sektor poljoprivrede, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održali su sastanak sa predstavnicima farmera, kako bi kreirali mjere koje će ovaj sektor ponovo učiniti rentabilnim, a, kako je najavljeno, sastajaće se i u narednom periodu.

Državni sekretar Budimir Mugoša istakao je da situacija nije dobra, ali je i daleko od katastrofalne, mada priznaje da je budžetom predviđeno manje novca nego što je traženo.

– Budžet je manji nego što je traženo: tražili smo 88 miliona, a odobreno je nešto iznad 50 miliona. Očekivali smo više novca, naročito zbog mjera o pašnjacima i livadama, koje se moraju riješiti jer su obaveza iz pretpristupnih pregovora. Vidjećemo da li će se u narednom periodu možda djelovati amandmanski kako bi se neke mjere realizovale, a to bi bilo još nekih 10–12 miliona eura. To bi značilo mnogo, jer je srednjeročno do 2025. godine predviđeno da ministarstvo iz budžeta dobija oko 52 miliona eura, ali to bi značilo gubitak oko 20 odsto zbog inflacije – kazao je Mugoša.

Kako je istakao, uprkos milionima o kojima se priča, nominalno sve to izgleda veliko, ali suštinski nije.

– Situacija nije dobra, ali nije ni toliko strašna. Do 10. decembra treba da se kreira agrobudžet, a poljoprivrednici će narednih dana dostaviti svoje zahtjeve kako bismo uspjeli da to implementiramo, ali postoje procedure i Evropska komisija će svakako nadgledati proces kako ne bismo došli u situaciju da zbog nekih mjera izgubimo njihovu pomoć – rekao je Mugoša.

Predstavnik farmera Vlado Lakić kazao je da je na sastanku otvoreno mnogo tema, ali da ostaje još dosta toga neriješenog.

– Po pitanju goriva, odnosno ukidanja akciza, formirana je radna grupa kako bi se riješilo to pitanje. Rečeno nam je da je Ministarstvo poljoprivrede uradilo što je do njih, ali da nije Ministarstvo finansija, i to pitanje će vjerovatno biti rješavano amandmanski. Za ovu godinu ništa od sprovođenja ove mjere, ali nadamo se da će se riješiti u sledećoj godini – izjavio je Lakić.

I dalje oprečni stavovi o "Otvorenom Balkanu"

Poljoprivrednici i predstavnici ministarstva i dalje imaju oprečno mišljenje po pitanju "Otvorenog Balkana".

– Sigurni smo da bi naše učešće u toj inicijativi ugrozila crnogorsku poljoprivredu, što ministar negira. Problematično će biti, recimo, u sektoru mesa, kada cijene iz uvoza budu niže nego meso proizvedeno u Crnoj Gori. Sporno je i pitanje kontrole uvoza, jer će proizvodi prolaziti granicu bez kontrole, a sumnjam da će neki inspektor tek tako vratiti proizvode u državu porijekla. Četiri fitosanitarna inspektora teško da mogu iskontrolisati na stotine kamiona koji dnevno ulaze u Crnu Goru – kazao je Lakić.

 

On je najavio da će u narednom periodu biti održani sastanci sa predstavnicima otkupljivača mlijeka, te da će sve tri strane pokušati da pronađu zajedničko rješenje.

– I dalje je sporna cijena otkupa mlijeka. U regionu je znatno veća i nikako da se umreže mljekare i proizvođači da se brendiraju crnogorski proizvodi kako bi se zaštitila domaća proizvodnja. Kvalitet mlijeka je u značajnom padu, i to ne samo u Crnoj Gori, jer isti problem imaju i Srbija i BiH, ali to je sve posledica urušavanja ovog sektora godinama. Otkupna cijena u Srbiji je između 60 i 83 centa, a mi ovdje ne možemo da dobacimo ni do 50, pa ćemo narednih dana organizovati sastanak i sa predstavnicima otkupljivača kako bismo pronašli rješenje za povećanje otkupne cijene. Nadamo se da će i ministarstvo pomoći mljekarama, kako bi se onda to povećanje prelilo i na nas – rekao je Lakić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:28