/ - MINISTARSTVO KAPITALNIH INVESTICIJA
14/04/2023 u 15:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poziv zainteresovanim kompanijama za učešće u programu Energetski efikasan dom

Ministarstvo kapitalnih investicija je pozvalo sve distributere i/ili instalatere opreme za grijanje/hlađenje i građevinske kompanije da dostave svoje ponude

Ministarstvo kapitalnih investicija objavilo je javni poziv distributerima odnosno instalaterima i izvođačima radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, u okviru programa Energetski efikasan dom. Ministarstvo započinje sa aktivnostima u cilju implementacije nove faze programa Energetski efikasan dom.

Program, kako je objašnjeno, ima za cilj uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbjeđivanje beskamatnih kredita za domaćinstva za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na biomasu (pelet i briket), visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

Ministarstvo je pozvalo sve distributere i/ili instalatere opreme za grijanje/hlađenje i građevinske kompanije da dostave svoje ponude. Tenderska dokumentacija se može dobiti na zahtjev poslat na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Ponuđač je dužan da u zahtjevu navede svoje kontakt podatke, radi dalje komunikacije za potrebe ovog poziva. Rok za dostavljanje ponuda je 12. maj.

Nakon evaluacije pristiglih ponuda, sve kompanije koje ispune propisane uslove postaju partneri, odnosno kvalifikovani izvođači radova u okviru programa. Za realizaciju programa Energetski efikasan dom biće opredijeljeno 150 hiljada EUR iz budžeta.Građani će moći da podignu beskamatni kredit u iznosu do deset hiljada EUR, sa maksimalnim periodom otplate do šest godina, i u okviru tog iznosa se opredijele za jednu ili više mjera energetske efikasnosti u okviru programa.

Ministarstvo će subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita. Cilj programa Energetski efikasan dom je da se domaćinstvima u Crnoj Gori, putem beskamatnih kredita, ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda implementacijom mjera energetske efikasnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:56