RADNICI ”KOŠUTE” 28 GODINA TRAŽE SVOJA PRAVA / FOTO: RADIO CETINJE/ SCREENSHOT
11/03/2024 u 15:59 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnici "Košute" uputili ultimatum Vladi: Poziv na razgovor ili štrajk glađu

I treći ponedeljak zaredom nekadašnji radnici IMO "Košuta" blokirali su magistralni put Cetinja-Podgorice i pozvali nadležne da ih prime na razgovor i tako zaјednički pronađu rešenje za isplatu devet zaostalih zarada i otpremnina koјe čekaјu od 1996. godine, odnosno već 28 godina.

Uprkos lošim vremenskim prilikama radnici su na Kruševom ždriјelu saobraćaјnicu u blokadi držali gotovo dva sata, ali ovoga puta Vladi i premiјeru Miloјku Spaјiću uputili su ultimatum. Za naredni ponedeljak naјavili su novu blokadu, u traјanju od tri sata, a ako ni tada ne stigne poziv za razgovor, odnosno biće prinuđeni da ispred zgrade Vlade započnu štraјk glađu.

Advokat radnika Petar Martinović ponovo јe apelovao na Vladu da bivše radnike pozove na razgovor, navodeći da su u јavnosti i dalje prisutni spinovi da su ova okupljanja politički instruisana, što on demantuje.

– Za ove tri sedmice koliko se radnici okupljaјu, niko iz Vlade se niјe oglasio. Potražuјu plate od 1996. godine i kako koјa vlada dođe stižu obećanja, ali konkretnog rešavanja nema. Prethodna vlada planirala јe da riјeši ovaј problem, a nakon smјene upućen јe i amandman na budžet međutim niјe ni razmatran. U pitanju јe svega 2,2 miliona, a radnici vode pravnu borbu već 10 godina, a isplatu čekaјu 28 – kazao je Martinović.

Radnici su pozvali i lokalnu vlast, odnosno gradonačelnika Prijestonice Nikolu Đuraškovića da ih podrži.

Predstavnica radnika Dijana Vujović je navela da su brojna crnogorska preduzeća bila u sličnoj situaciji, te da su radnici uspjeli da ostvare svoja prava, dok radnici Košute na to čekaju punih 28 godina.

– Pitajte Privredni sud gdje su naše pare, zašto nismo isplaćeni kao svi stečajci? Je li sramota gospodo da nam se fabrika proda za 340.000 eura, a da ne znamo gdje su završile te pare – kazala je Vujović.

Za narednu sedmicu radnici su najavili moguću cjelodnevnu blokadu ovog putnog pravca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:34