/ - FOTO: CBCG
06/03/2024 u 16:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sastanak guvernerke CBCG i direktorice Svjetske banke za Zapadni Balkan

Crna Gora pravi krupne iskorake kada je riječ o procesu pristupanja Jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA), zaključeno je na današnjem sastanku guvenerke Centralne banke Crne Gore dr Irene Radović sa timom Svjetske banke koji je predvodila Xiaoqing Yu, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Guvenerka Radović i direktorica Yu su istakle da Centralna banka Crne Gore i Svjetska banka imaju odličnu saradnju u okviru projekta Modernizacija platnih sistema za zemlje Zapadnog Balkana, kroz koji se pruža podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA.

Direktorica Yu je pohvalila agilnost CBCG i njene rezultate na planu usklađivanja  regulative u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU i najavila dodatnu podršku Crnoj Gori, koja će primarno biti usmjerena na jačanje tehničkih i sveukupnih kapaciteta, a u cilju adekvatne pripreme za pridruživanje SEPA.

Na sastanku je bilo riječi i o Partnerskom okviru za Crnu Goru za period od 2024. do 2028. godine koji predstavlja zajednički strateški dokument Svjetske banke i Vlade Crne Gore u kojem se sumiraju prioritetne oblasti na koje će Svjetska banka usmjeriti pomoć tokom navedenog perioda. Novi petogodišnji okvir podržaće reformske procese u Crnoj Gori, usmjerene na povećanje ekonomske otpornosti, inkluzivni rast i bolje upravljanje prirodnim resursima u cilju održivog i zelenog rasta.

Guvernerka Radović je kazala da CBCG, kroz svoje politike i planove za naredni period, snažno podržava prioritete definisane Partnerskim okvirom, dodajući da „njegova implementacija može doprinijeti rješavanju ključnih ranjivosti crnogorske ekonomije“. Guvernerka je istakla i da je CBCG apsolutno posvećena unapređenju ambijenta za implementaciju klimatskih projekata i „ozelenjavanje“ finansijskog sektora.

Guvernerka Radović zahvalila je predstavnicima Svjetske banke na kontinuiranoj podršci koju ova institucija pruža CBCG, posebno u oblasti modernizacije platnog prometa, unapređenja supervizorskih kapaciteta i snaženju transparentnosti i nezavisnosti CBCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:33