Sa sastanka na Cetinju / - FOTO: PRIVREDNA KOMORA CRNE GORE
13/03/2024 u 10:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sastanak sa diplomatama: Crna Gora ima značajne investicione potencijale

Privredna komora Crne Gore organizovala je, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Agencijom za investicije, sastanak u Vladinom domu na Cetinju sa diplomatsko-konzularnim predstavnicima.

Bila je to prilika da se predstave ekonomske prilike i investicioni potencijali Crne Gore, te apostrofira partnerski odnos krovne privredne asocijacije sa diplomatskim korom, a sve u cilju jačanja ekonomske međudržavne i saradnje crnogorskih i inostranih preduzeća.

U radu skupa učestvovale su diplomate iz 23 države, predstavnici Komore, Ministarstva vanjskih poslova, Agencije za investicije.

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić je istakla u uvodnom obraćanju da je crnogorska ekonomija u 2023. godini bilježila pozitivne trendove iako su spoljni faktori bili samo djelimično povoljni, ali da se nastavio pad obima direktnih stranih investicija.

- To je razlog za mobilizaciju svih nas, kako bismo povratili poželjan kvantum inostrane investicione aktivnosti. Upravo tome služe ovakvi sastanci, da ukažemo na okolnosti koje jesu dijelom korišćene, ali na potencijalne prilike koje treba da budu valorizovane - kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, međunarodne kompanije koje uspješno posluju u Crnoj Gori su preporuka investitorima da i dalje postoji povoljan poslovni ambijent u našoj zemlji.

- Da bismo što prije došli u poziciju privlačenja investicija, važno je da dinamično nastavimo realizaciju kapitalnih projekata i tako podstaknemo ulaganja. Ovdje posebno mislim na završetak infrastrukturnih projekata koji će transportno bolje povezati Crnu Goru sa evropskim koridorima - dodala je ona.

Naglasila je važnost toga da diplomatsko-konzularni predstavnici kao partneri Komore u poslovima međunarodnog povezivanja, razumiju da krovna institucija privrednika obezbjeđuje podršku države na putu privlačenja stranih investicija, a istovremeno i sama obavlja jedan dio poslova njenog međunarodnog ekonomskog pozicioniranja.

Dodaje da se nijedna ekonomija, a zbog veličine tim prije ni crnogorska, ne može posmatrati bez detaljne analize šireg ekonomskog i političkog ambijenta, na koji poslednjih godina najviše utiču geopolitička dešavanja. Komora veoma pažljivo prati i analizira kontekst koji dolazi iz institucija Evropske unije, a naročito u kontekstu novog Plana rasta za Zapadni

Balkan kojim su alocirana dodatna finansijska sredstva za pomoć državama kandidatima kao i za podršku privatnom sektoru, kroz ulaganja u infrastrukturu, transport, energiju, zelenu i digitalnu tranziciju, razvoj ljudskog kapitala.

- Sve ovo pogoduje stranim investitorima koji se odluče za Crnu Goru kao zemlju širenja svojih biznisa – zaključila je predsjednica Privredne komore, zahvalivši diplomatsko-konzularnim predstavnicima koji su u prethodnom periodu kroz svoje aktivnosti, ali i lične preporuke, doprinijeli da Crna Gora postane prepoznatljiva turistička i poželjna investiciona destinacija. Želim da tako, i još snažnije, nastavimo i u budućnosti - poručila je ona.

Dejan Vuković, v.d. generalnog direktora Direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju, Ministarstvo vanjskih poslova, istakao je u pozdravnom obraćanju da je u eri globalizacije dodatno naglašena izuzetna važnost diplomatske korenspodencije i ekonomske diplomatije, čemu doprinosi i današnji sastanak sa diplomatsko-konzularnim predstavnicima.

- Ekonomska diplomatija dodatno doprinosi imidžu države. Jedna od najvažnijih misija crnogorske diplomatije je promovisanje investicionih i ekonomskih potencijala svim relevantnim adresama u Evropi i svijetu. Crna Gora je mala mediteranska zemlja sa značajnim resursima, predivnom prirodom, stabilnošću koju garantuje članstvo u prestižnoj  NATO alijansi i koja prednjači na putu EU integracija, što sve govori u prilog bezbjednog i povoljnog investicionog ambijenta koji želimo da prezentujemo - rekao je Vuković.

U nastavku izlaganja, Vuković je predstavio pojedine istorijske činjenice koje su usko povezane sa Cetinjem, jezgrom hiljadugodišnje državnosti Crne Gore i simbolom antifašizma, koje je danas bogata riznica multietničnosti i multikulturalnosti.

Snežana Đurović, v.d. direktorice Agencije za investicije, rekla je da ova institucija prepoznaje važnost javno-privatnog partnerstva i intenzivno radi na njegovoj promociji kao novog investicionog modela u Crnoj Gori. Svjesna činjenice da je javno-privatno partnerstvo relativno nov koncept investiranja u Crnoj Gori, Agencija kroz svoje aktivnosti nastoji identifikovati potencijalne projekte javno-privatnog partnerstva na nivou lokalne samouprave i pomoći u prevazilaženju mogućih prepreka u njihovoj realizaciji.

- Vjerujemo da crnogorske opštine imaju značajan investicioni potencijal, zbog čega je Agencija odlučna u namjeri da identifikuje potencijalne projekte javno-privatnog partnerstva, prikupi svu potrebnu dokumentaciju i usmjeri ih ka daljem procesu valorizacije. U tom smislu, Agencija sa posebnim nestrpljenjem iščekuje prvi projekat javno-privatnog partnerstva koji će biti implementiran u Prijestonici Cetinje - rekla je Đurović.

Pojasnila je da je riječ o izgradnji hotela “Lokanda” i podzemne garaže, uz rekonstrukciju Trga umjetnika što doprinosi unapređenju turističke i ugostiteljske industrije, povećava prihode Prijestonice i zaposlenost lokalnog stanovništva.

- Vjerujemo da će prvi projekat javno-privatnog partnerstva “Hotel Lokanda” biti polazna tačka za sve naredne projekte javno-privatnog partnerstva i da ćemo imati priliku svjedočiti realizaciji velikih projekata koji će biti sprovedeni na korist svih građana Crne Gore - zaključila je ona.

Investicione potencijale Crne Gore prezentovao je Andrej Lakić, pomoćnik direktora u Agenciji za investicije, koji se fokusirao na uspješno realizovane, aktuelne i planirane projekte u prioritetnim razvojnim oblastima naše ekonomije (infrastruktura, turizam, energetika iz obnovljivih izvora, agrar, ICT…), apostrofirajući ujedno povoljan fiskalni ambijent, lakoću otpočinjanja biznisa, jednak tretman domaćih i stranih investitora, stabilan bankarski sistem…

Moderator sastanka bio je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:15