Са прес конференције / - FLICKR GOV.ME
12/02/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: MMF potvrdio ispravnost programa Evropa sad 1, idemo dalje i sprovodimo ES2

Premijer je kazao da sve zaključke Misije MMF-a Vlada Crne Gore uzima kao osnov za kreiranje buduće fiskalne strategije

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić izrazio zadovoljstvo jer je, kako je rekao „Srikant Seshadri, šef misije MMF- a, danas potvrdio ispravnost programa Evropa sad 1 i načina na koji je sproveden, uprkos velikom protivljenju sa raznih adresa.

Spajić je govorio na zajedničkoj konferenciji za medije misije Međunarodnog monetarnog fonda, Vlade Crne Gore i Centralne banke Crne Gore, na kojoj je, između ostalog, bilo riječi i o efektima programa Evropa sad 1.

- Program je uticao na povećanje zarada, ali je imao i brojne druge pozitivne efekte. Idemo dalje. Isti epilog očekujemo i kada sprovedemo program Evropa sad 2 - poručio je Spajić.

Tokom izlaganja premijer je kazao da sve zaključke Misije MMF-a Vlada Crne Gore uzima kao osnov za kreiranje buduće fiskalne strategije.

- Ako znamo da Crna Gora nije donijela Fiskalnu strategiju od 2021. godine i Strategiju upravljanja javnim dugom od 2018. godine, jasno je da je to pitanje jedno od najvećih prioriteta ove Vlade - istakao je on.

Spajić je kazao da Vlada nije imala vremena da, usljed kratkih rokova, sve mjere implementira u Budžet te istakao da će dodatne mjere fiskalne konsolidacije biti sastavni dio Fiskalne strategije.

 - Na tom planu očekujemo tehničku podršku MMF-a koji posjeduje veliko iskustvo i ekspertizu - poručio je premijer.

Na konferenciji je bilo riječi i o budućim zaduženjima, a predsjednik Vlade je poručio da će se država zaduživati samo u skladu sa onim što je planirano budžetom, te da je za otplatu starih dugova ove i naredne godine potrebno po pola milijarde eura godišnje.

- To zaduženje je predviđeno budžetom, a realizovaće se onda kada za to budu najpovoljniji uslovi na tržištu - poručio je on.

Seshadri: Crna Gora će imati visoke potrebe za eksternim finansiranjem, MMF ima povjerenja u Vladu

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:45