фото: ПКЦГ / - фото: ПКЦГ
29/03/2022 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Што хитније смањити оптерећења која погађају грађевински сектор

Већ данас је очигледно да државне институције морају реаговати у складу са својим законским овлашћењима, саопштено је на данашњој ванредној сједници Одбора грађевинарства

Поремећаји на тржишту узроковали су поскупљење готово свих грађевинских материјала, горива, мазива и других ресурса у ланцу извођења грађевинских радова и услуга, а већ данас се цијене репроматеријала не могу ни контролисати нити предвидјети, те је неопходно што хитније пронаћи модел смањења оптерећења које погађа грађевински сектор.

Већ данас је очигледно да времена за чекања више нема и да државне институције морају реаговати у складу са својим законским овлашћењима, саопштено је на данашњој ванредној сједници Одбора грађевинарства и индустрије грађевинских материјала Привредне коморе.

Сједницу је водио предсједник Одбора Миле Гујић, а у раду су поред чаланова учествовали и потпредсједник Привредне коморе Павле Д. Радовановић, те предсједник Инжењерске коморе Никола Луковић са сарадницима.

Оцијењено је да Министарство финансија и социјалног старања мора у што краћем року доставити смјернице Управи јавних радова и Управи за саобраћај, и другим наручиоцима из ове области, како би извођачи искористили могућност измјена износа уговора закључених по тендерима у смислу законског овлашћења из Закона о јавним набавкама.

Привредници имају информације из непосредне комуникације да наручиоци нијесу спремни да уђу у процедуре измјене уговора без поменутих инструкција.

Потребно је да Министарство покрене те процедуре у најкраћем року, јер ће привредници доћи у ситуацију да обуставе радове зато што не могу даље да их финансирају. Кад се радови обуставе, њихово поновно покретање је компликован и скуп процес.

 - Само од Нове године, према калкулацијама које су добијене од привредника, цијене горива су се повећале око 35%, асфалта 55%, бетона 20%, пијеска 50%, арматуре 40%, полиетилена 40%. С обзиром на то да су све ове робе основа за формирање цијена у нискоградњи, а да је у процентуалном смислу учешће радне снаге много мање (а и она је поскупила), да су зараде у нискоградњи мале (од 10 до 30 %), овакав скок цијена материјала је довео до тога да су губици по уговорима потписаним почетком ове године за сада око 20%, а у односу на цијене и уговоре од прошле године губици иду и до 50% - саопштено је из Привредне коморе

Представници Инжењерске коморе оцијенили су да измјена цијена до 20% представља краткорочно рјешење, те да све заинтересоване стране треба заједнички да раде на изналажењу дугорочног рјешења, макар оно подразумијевало и измјену закона Закона о јавним набавкама.

Могућност настанка оваквог проблема, према њиховим ријечима, препознат је од раније, те истичу да он не би у тој мјери био изражен да се примјењивала тзв. клизна скала. Она, иако доста сложена, била је примјенљива и омогућавала извођачима радова да функционишу. Оцјењују и да према ресорном министарству треба ићи са детаљном анализом раста цијена производа основних инпута за грађевински рад, структуром радне снаге, те механизације и процента учешћа.

Сједница је завршена уз једногласно апострофирање хитности у поступању државних институција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:13