/ Емисија обвезница - UNSPLAHS
02/06/2021 u 10:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У склопу плана опоравка: ЕУ издаjе 80 милиjарди еура вриjедне обвезнице

Продаjом обвезница, као и краткорочних хартиjа од вриjедности у 2021. години, ЕУ ће "успjети покрити наjнужниjе потребе држава чланица и поставити их на пут одрживог опоравка", рекао jе европски комесар Jоханес Хан

Први пут у историjи Европска комисиjа у овоj години очекуjе издавање 80 милиjарди еура дугорочних обвезница како би помогла финансирати 750 милиjарди еура вриjедан план опоравка од коронавируса.

Продаjом обвезница, као и краткорочних хартиjа од вриjедности у 2021. години, ЕУ ће "успjети покрити наjнужниjе потребе држава чланица и поставити их на пут одрживог опоравка", рекао jе европски комесар за спољну политику и проширење Jоханес Хан у саопштењу, наjављуjући план.

Издавање првих обвезница могло би кренути већ краjем мjесеца, а краткорочне хартиjе од вриjедности би се продавале од септембра, обjашњено jе у саопштењу Комисиjе.

Од средине 2021. до 2026. године, просjечно би годишње задуживање требало износити око 150 милиjарди еура, наводи се.

Наjава долази након што jе свих 27 држава чланица на националном нивоу одобрило моделе финансирања за таj план, даjући зелено свjетло Комисиjи за почетак задуживања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 12:10