/ - SCOTT GRAHAM/UNSPLASH
08/02/2024 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprava za inspekcijske poslove istrajna u borbi protiv nelegalne eksploatacije državnih resursa

Kontinuiranim akcijama i redovnim aktivnostima na dnevnom nivou Uprava za inspekcijske poslove dokazuje da je ključni organ u suzbijanju svake vrste nelegalne eksploatacije državnih resursa

Period za nama bio je posebno intenzivan i uspješan za inspektore/ke šumarske inspekcije i inspekcije za vode koje predstavljaju okosnice u borbi protiv nelegalne eksploatacije državnih resursa, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

- Naime 7. februara u ranim jutarnjim časovima, inspektori Odsjeka za inspekciju za vode, postupajući po usmenoj inicijativi, izvršili su inspekcijski nadzor na lokaciji u blizini korita rijeke Morače duž desne obale, u mjestu Donji Kokoti, opština Podgorica. Tom prilikom zatečena su tri lica koja su, upravljajući teretnom mehanizacijom, vršila eksploataciju prirodnog resursa sa katastarske parcele br. 1566/1 K.O. Donji Kokoti. Parcela je u vlasništvu "13. jul Plantaže AD Podgorica" i po klasifikaciji zemljišta je njiva 5. klase - navode u saopštenju.

Po naredbi inspektora pomenuta lica su obustavila eksploataciju i uklonila mašine sa predmetne lokacije a nakon sačinjavanja zapisnika, spisi predmeta su proslijeđeni Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, radi pokretanja krivičnog postupka.

- Pored navedenog, Odsjek za inspekciju za vode je u toku januara 2023. godine izvršio 91 inspekcijski nadzor, pri čemu je utvrđeno 9 nepravilnosti, donijeta 3 zaključka o novčanom kažnjavanju u iznosu od 6.900,00 eura, izdata su 4 prekršajna naloga u iznosu od  2.800,00 eura i podnijete su 2 krivične prijave - dodaju oni.

Takođe, tokom izvještajnog perioda šumarska inspekcija je izvršila ukupno 82 inspekcijska nadzora, pri čemu je utvrđeno 24 nepavilnosti. Izdata su 2 naloga o privremeno oduzetim sredstvima i predmetima i oduzeto je 9,40 m3 četinara i 34,12 m3 lišćara, bilo je i 7 ukazivanja, podnijete su 3 krivične prijave kao i 1 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Kontinuiranim akcijama i redovnim aktivnostima na dnevnom nivou Uprava za inspekcijske poslove dokazuje da je ključni organ u suzbijanju svake vrste nelegalne eksploatacije državnih resursa.

Ističemo da je ovakvoj efikasnosti doprinijela i dobra međuinstitucionalna saradnja sa Upravom policije i Tužilaštvom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:14