Са састанка
18/09/2021 u 09:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Успоставити авио-линију и бизнис релације између Крајове и Црне Горе

Почасни конзул Ion Deaconescu апострофирао је потребу да се између Крајове и Подгорице, или Тивта, успостави авио линија која би омогућила већем броју румуских туриста да посјете Црну Гору

Бизнис делегација румунског округа Долж разговарала је са потпредсједником Привредне коморе Црне Горе Павлом Д. Радовановићем о могућностима успостављања сарадње међу пословним заједницама.

Делегацију је предводио Ion Deaconescu, почасни конзул Црне Горе у Крајови – управном сједишту округа Долж, а чинили су је представници компанија које се баве информационим технологијама и дигитализацијом, безбједношћу, обрадом камена, пољопривредом, као и Универзитета за медицину и фармацију. У раду састанка учестовао је амбасадор Румуније у Црној Гори Њ. Е. Матеи Виорел Арделеану.

Потпредсједник Радовановић је казао да је Привредна комора партнер који најбрже повезује привреднике из цијелог свијета са црногорским компанијама. 

- Веома смо заинтересовани да разговарамо са потенцијалним пословним партнерима из Румуније, са чијом националном Комором имамо веома добру сарадњу, како на билатералном нивоу, тако и у оквиру међународних коморских асоцијација. Планирамо да, када то епидемиолошка ситуација дозволи, организујемо форум црногорских и румунских привредника, што ће бити прилика и за потписивање Споразума о сарадњи међу коморама, те тиме додатно подстакнемо успостављање партнерстава међу пословним субјектима двије земље – казао је Радовановић. 

Почасни конзул Ион Деацонесцу апострофирао је потребу да се између Крајове и Подгорице, или Тивта, успостави авио линија која би омогућила већем броју румуских туриста да посјете Црну Гору.

- Два и по милиона туриста из ове области љетује у иностранству. Неопходно је успоставити директну авио линију према Црној Гори како бисмо им приближили њену туристичку дестинацију – казао је он.

Иоан Цристиан Алеxандроиу, секретар Почасног конзулата је представио Крајову, главни град историјске покрајине Олетније, која има више од два милиона становника и обилује природним и економским потенцијалима. У овом граду послују бројне компаније, међу којима и познати произвођачи авиона, пољопривредне механизације, софтверских и сецуритy рјешења. Крајова је такође универзитетски центар гдје се едукују студенти из бројних држава. 

- Ово је прва посјета у организацији нашег почасног конзулата Црној Гори, који смо успоставили 19. марта ове године са циљем да доведемо румунски бизнис у вашу земљу и развијамо економске релације међу нашим државама – рекао је Alexandroiu.

Током разговора, своје бизнисе су представили Bogdan Cristian Stanache, који у Црној Гори разматра могућности да једну од грана своје успјешње интернационалне компаније успостави и у Црној Гори, затим Costel Hârșoveanu, у име НВО која учествује у реализацији пројеката финансираних из ЕУ фондова, Marius-Florin Ciolan, произвођач мермера и гранита. Romeo Mădălin Voicinovschi, из градске управе Крајове представио је њихов допринос амбијенту за пословање компанија.

Румунске привреднике су између осталог занимале информације о напретку Црне Горе у европским интеграцијама, као и подстицаји државе и локалних самоуправа за новоосноване компаније.

У раду састанка учествовали су и секретар Одбора удружења грађевинарства и индсутрије грађевинских материјала Балша Ракчевић и самостална савјетница у Сектору за међународне односе Јелена Аџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:29