СКУПШТИНА ЦГ, МИНИСТАРСКИ САТ / -IVAN PETROVIC-IPE
17/02/2022 u 07:12 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада Скупштини доставила нови акт: Mијењају царински закон након 19 година

Основна рјешења из важећег царинског закона датирају још од 2003. године, а с обзиром да је циљ Црне Горе пуноправно чланство у ЕУ, држава је у обавези да усагласи царинске прописе са прописима ЕУ

Влада је доставила Скупштини предлог Царинског закона, чији је циљ поједностављење, модернизација и рационализација царинских процедура, као и обезбјеђивање веће правне сигурности, предвидљивости и једнообразности пословања, те комплетан прелазак на беспапирно пословање и потпуно електронско окружење и јачање статуса и погодности овлашћеног привредног субјекта. С обзиром да је циљ Црне Горе пуноправно чланство у ЕУ, због тога је и држава у обавези да уасагласи царинске прописе са прописима ЕУ. Основна рјешења из важећег царинског закона датирају још од 2003. године.

– Реформа црногорског царинског законодавства, као и процес усклађивања са релевантним прописима ЕУ започети су доношењем Царинског закона, чиjа су основна рjешења у примjени од 1. априла 2003. године. Овим законом се уређуjу царински поступак, права и обавезе лица коjа учествуjу у царинском поступку, као и права, обавезе и овлашћења царинског органа. Основна законска рjешења наjвећим диjелом су била усклађена са релевантним прописима ЕУ, као и правилима Свjетске трговинске организациjе (СТО) и Свjетске царинске организациjе (СЦО). Пуна имплементациjа Закона подразумиjева надоградњу или стварање електронских система коjи се уводе поступно – кроз транзиционе периоде, са роком имплементациjе до краjа 2025. године – наведено је у образложењу акта који би у Скупштини требало да представи министар финансија Милојко Спајић.

Казне од три до 40 хиљада еура

Када су у питању казне и прекршаји оне ће се кретати од три хиљаде до 40 хиљада еура.

Правна лица ће се кажњавати ако не приjаве на прописан начин робу коjу уносе у или износе са царинског подручjа Црне Горе, не обавиjесте царинску испоставу првог уласка о доласку пловила за пловидбу морем или ваздухолова, затим ако робу коjа се уноси у царинско подручjе, одмах по њеном доласку не поднесе царинском органу, ако унесе робу из слободне зоне у други дио царинског подручjа супротно овом закону...

С обзиром, како су навели, на основно опредjељење Црне Горе да постане пуноправна чланица ЕУ, то jе обавеза усаглашавања националног законодавства, укључуjући и царинске прописе, са законодавством Европске униjе, jедна од наjзначаjниjих обавеза државних органа.

– Ова обавеза jе jош више изражена отварањем преговарачког Поглавља 29 – Царинска униjа и обавезама коjе смо преузели у погледу рокова за усклађивање са царинским законодавством ЕУ. Царински закон ЕУ дефинише правни оквир за царинска правила и поступке на царинском подручjу ЕУ и прилагођен jе условима у коjима се одвиjа модерна трговина. Његов циљ jе да олакша проток робе коjа транзитира, улази или излази из Униjе, како би се побољшала конкурентност европских предузећа и истовремено заштитили финансиjски и економски интереси Униjе и држава чланица, те сигурност и безбjедност потрошача. Такође, усмjерен jе ка даљем напредовању царина у беспапирно, интегрисано и потпуно електронско окружење. Наведени закон утврђуjе заjедничка правила и захтjеве за подацима за царинске декларациjе приjе доласка робе и приjе одласка робе, обавjештења, приjаве и одлуке – пише у појашњењу.

Суштинске новине предлога Царинског закона односе се на регистрациjу, и у том диjелу предвиђено jе да се привредни субjекти са сjедиштем, односно пребивалиштем у Црноj Гори региструjу код царинског органа надлежног за мjесто на коjем су основани. Лица коjа ниjесу привредни субjекти немаjу обавезу регистрациjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:22