/ Марко Чадеж
03/05/2021 u 11:26 h
Владимир ОташевићВладимир Оташевић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заједничко тржиште са Србијом нужно више него икад

Спровођење регионалне инициjативе Мини Шенген или четири слободе – кретања људи, робе, услуга и капитала, начин jе да сами додатно убрзамо те процесе – рекао је Чадеж
Предсjедник Привредне коморе Србиjе (ПКС) Марко Чадеж казао је да су регионална сарадња и убрзање изградње заjедничког тржишта сада потребни више него икада, како би се привреди у цjелини и компаниjама поjединачно обезбиjедили услови за опоравак, раст и развоj.
Он jе казао да jе у том контексту важно да се нови акциони план за заjедничко регионално тржиште, коjи jе усвоjен у Софиjи на Самиту Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса, што досљедниjе спроводи, како би се први резултати и ефекти забиљежили већ ове године.
– Спровођење регионалне инициjативе Мини Шенген или четири слободе – кретања људи, робе, услуга и капитала, начин jе да сами додатно убрзамо те процесе. Увjерен сам да ћемо ту прилику препознати и искористити – рекао jе Чадеж у интервjуу за Гласник црногорске Привредне коморе (ПКЦГ). Чадеж, коjи jе и предсjедник Управног одбора Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ6), оциjенио jе да jе регион током пандемиjе у пракси доказао да jе то могуће. Он jе подсjетио да су успостављени зелени коридори коjи су омогућили да роба, чиjи jе транспорт приоритетан – воће, поврће и месо, кроз регион путуjе брже него икада.
– Уз даље убрзање и унапрјеђење међусобне трговине, важно jе и да се Западни Балкан што приjе зеленим тракама повеже са ЕУ и да се оне успоставе и на граничним прелазима са сусjедним земљама чланицама, како би се обострано убрзао промет робе – сматра Чадеж.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:05