/ Предраг Митровић
06/05/2021 u 06:55 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унија послодаваца сматра да су превисоке границе за субвенције на плате

Границе за остваривање права на субвенционисање зарада су превисоко постављене, тако да је се може очекивати да знатан број привредних субјеката можда и неће бити у прилици да то искористи, казали су из Уније

Унија послодаваца (УПЦГ) поздравља нови пакет мјера подршке Владе привреди и грађанима, посебно у дијелу формирања кредитно-гарантног фонда, чиме је, како су навели, уважен њихов захтјев од децембра.

– УПЦГ је тада апеловала да је у најкраћем року неопходно формирати гарантни фонд у износу од 100 милиона, како би се обезбиједиле гаранције државе од најмање 70 одсто износа кредита привредним субјектима који су због пандемије имали пад прихода већи од 30 одсто. Иако у овом тренутку недостају детаљне информације, очекујемо да ће та мјера Владе бити од значаја за пословне банке да креирају повољније кредитне линије, а првенствено да ће бити стимулативна с аспекта подстицаја раста пословања и даљег развоја привреде – оцијенили су за "Дан" из УПЦГ.

Унија је поздравила и преостале мјере кредитне подршке, којима су предвиђене повољније каматне стопе и лакша средства обезбјеђења. Послодавцима се, међутим, нијесу свидјели нови услови за субвенционисање зарада. Новим пакетом су предвиђене субвенције за предузећа која су имала пад прихода већи од 50 одсто, односно од 50 до 70 одсто имају субвенцију од 50 одсто минималне бруто зараде (МБЗ), ако је пад од 70 до 90 одсто имају 75 одсто минималне бруто зараде, а од 90 до 100 посто пада прихода имају право на 100 посто минималне бруто зараде.

– Границе за остваривање права на субвенционисање зарада су превисоко постављене, тако да се може очекивати да знатан број привредних субјеката можда и неће бити у прилици да то искористи. Сугерисали смо да је субвенције зарада од 70 одсто МБЗ потребно обезбиједити за сва привредна друштва која су остварила пад промета у 2020. години у односу на 2019. од 30 до 50 одсто, односно 100 посто МБЗ за друштва која су остварила пад преко 50 одсто. Истраживања која смо реализовали показала су да је субвенција на зараде најтраженија мјера за подршку привреди – саопштили су из УПЦГ на чијем челу је Предраг Митровић.

Из Уније су казали да је њихова иницијатива по питању рефундације зарада за породиљско боловање за послодавце који имају репрограмиран порески дуг дјелимично ријешена. Истакли су и да је износ помоћи по електронском наплатном уређају од 50 еура знатно мањи од трошкова које ће привредници из појединих дјелатности имати по том основу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:56