Душко Шарић и Јовица Лончар / -IVAN PETROVIC-IPE
20/04/2021 u 11:02 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шарић и Лончар газдују имовином од 3,3 милиона еура

Сталну имовину тешку 3,3 милиона чини земљиште вриједно 2,62 милиона као и постројења и опрема од 579,6 милиона еура, показују финансијски искази фирме Левел инг у којој је млађи Шарић извршни директор, док се Лончар води као један од оснивача
Фирма Левел инг, којом газдују Душко Шарић и Јовица Лончар, против којих је седам година вођен судски поступак због сумње у прање новца, има сталну имовину вриједну 3,3 милиона еура. Фирма Левел инг, која се до половине прошле године звала Мат компани, у прошлој години, најгорој за економију у историји човјечанства, пословала је са добити од 121,7 хиљада еура. Оснивач те фирме је Лончар и фирма Матенико ЛЛС из САД, док је Шарић извршни директор. Њих двојица су половином 2018. године ослобођени оптужби да су опрали 19 милиона еура стечених продајом наркотика.
Сталну имовину тешку 3,3 милиона, чини земљиште вриједно 2,62 милиона и постројења и опрема од 579,6 милиона еура. То показују извјештаји које је ова фирма доставила Управи прихода.
Финансијске исказе је састављао дугогодишњи извршни директор фирме Мухамед Далагија, а потписао их је Душко Шарић који је дошао на позицију извршног директора умјесто Далагије.
Фирма Левел инг је регистрована за изградњу стамбених и нестамбених зграда.
Приходи овог друштва са ограниченом одговорношћу су лани износили 433,9 хиљада, што је за око 130 хиљада више него у претходној години, док су расходи били 215 хиљада, што је 100 хиљада мање него 2019. године.
Левел инг је лани запошљавао три радника, а у 2019. години два. За зараде су лани дали 25 хиљада, што је дупло више него у 2019. години.
”У финансијским исказима пише да фирма Левел инг има 6,5 милиона еура краткорочних кредита и зајмова од лица која нијесу кредитне институције, односно банке, микрофинансијске институције и слично

Основни капитал овог друштва је износио 13,99 милиона еура, док је акумулирани губитак од оснивања предузећа достигао 18,76 милиона еура, па је капитал на крају 2020. године био негативан 4,77 милиона еура. Добит из ранијих година је на крају 2020. године износила 222 хиљаде еура. То је добит без прошлогодишње од 121,7 хиљада. Компанија је основана 2006. године.
Дугорочна резервисања и обавезе су на крају 2020. године износиле 1,93 милиона, а краткорочна резервисања и обавезе 6,42 милиона еура. Ове суме се односе на дугорочне и краткорочне кредите.
У финансијским исказима пише да фирма Левел инг има 6,5 милиона еура краткорочних кредита и зајмова од лица која нијесу кредитне институције, односно банке, микрофинансијске институције и слично.
Укупна актива и пасива Левел инга је лани износила 3,58 милиона еура.
Према подацима Централног регистра привредних субjеката (ЦРПС), фирму која се прво звала Мат шоп, па Мат компани и сада Левел инг, прије 15 година, у септембру 2006. године, основао је Шарић. Тада је носила име Мат шоп, а краjем 2007. године промиjенила је име у Мат компани. Неколико дана приjе него jе у jавности осванула виjест о међународноj операциjи „Балкански ратник”, у оквиру коjе су заплиjењене 2,2 тона кокаина, у водама jужног Атлантика, у jесен 2009. као оснивач у Мат компани jе поред Душка био уписан и Дарко Шарић, али jе након само девет дана брисан са листе оснивача. Умjесто Дарка, као оснивач се уписуjе Jовица Лончар, коме Душко краjем 2009. препушта комплетну компаниjу.
Од средине децембра 2009. године, као суоснивач компаниjе, поред Лончара, уписуjе се америчка компаниjа Матенико ЛЛЦ из Делавера, а мjесто извршног директора пуну децениjу заузима Мухамед Далагиjа. Фирма од jуна 2020. године мијења име у Левел инг, у коjоj Душко Шарић преузима функциjу извршног директора, а оснивачи компаниjе и даље су америчка фирма и Лончар, коjи jе уjедно и овлашћени заступник.
Средином маjа 2018. године имовина jе враћена Шарићу и Лончару. Враћене су им некретнине које су биле у власништву фирме Мат компани – земљиште у Пљевљима од 6,2 хиљаде квадрата, пословне зграде у коjима су смjештене дискотека, кафић и бензинска станица „Мат петрол”. Враћене су им и стамбене jединице укупне површине преко двије хиљаде квадрата, парцеле површине преко двије и по хиљаде квадрата и станови површине 149 квадрата.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:14