Advokatica Pavličić tvrdi da je na ovoj fotografiji Jovan Mrvaljević / Libertas
29/03/2023 u 11:12 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Branioci okrivljenih koji se dovode u vezu sa "škaljarskim" klanom svjedočili o policijskoj torturi

Advokatica je kazala da je u ljekarskom izvještaju sramno konstatovano da je Jovan Mrvaljević bez vidljivih povreda uprkos tome što je osim davljenja i gušenja bio i brutalno prebijen

U podgoričkom Višem sudu danas je odloženo suđenje grupi koja se dovodi u vezu sa "škaljarskim" klanom a koja je optužena za planiranje likvidacija Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Slobodana Kašćelana. Tužilac je tražio odlaganje zbog neodložnih obaveza pa je sudija Nada Rabrenović naredni pretres zakazala za 24. maj. U ovom postupku optuženi su Janko Vukadinović, Almira Mujahodžić, Radovan Stanišić, Mileta Jovanović, Momčilo Milić i Dušan Ivanović.

Međutim, kako je sudija Rabrenović saopštila, postupak u kojem je po ovom predmetu optužen i sad pokojni Jovan Vukotić spojio se sa postupkom u kojem je prvooptuženi Vukadinović.

Specijalno tužilaštvo tereti Janka Vukadinovića da stoji iza planiranih likvidacija koje je trebalo da budu izvršene u Podgorici i Tivtu. U Tivtu je, kako je istraga utvrdila, trebalo da budu ubijeni Veljko Belivuk i Marko Miljković a u Podgorici Slobodan Kašćelan.

Odbrana je u kontekstu aktuelnih dešavanja, a pri činjenici da se u spisima predmeta nalaze nezakonito pribavljeni dokazi iznuđeni policijskom torturom, predložila ukidanje pritvora kako bi se na taj način bar malo ublažile posledice torture koje su njihovi branjenici preživjeli.

U tom kontekstu, advokatica Jovana Mrvaljevića, Tatjana Pavličić kazala je da je njen branjenik u dva navrata preživio neviđeno zlostavljanje i maltretiranje od strane policijskih službenika. Mrvaljević, navela je Pavličić, uhapšen je krajem decembra 2020. godine.

- Dana 30. na 31. decembar 2020. Jovan Mrvaljević je, nakon nezakonitog hapšenja, o čemu se izjasnio Ombudsman u svom izvještaju, i užasnog mučenja, zlostavljanja, prebijanja i davljenja od pripadnika SPO, u nesvjesnom stanju bio odvezen u Urgentni centar na "oživljavanje", kako su mu kasnije saopštili. Koristeći pomoć Ombudsmana, podnosilac je pribavio medicinski izvještaj od navedenog datuma koji se podudara sa satom i datumom kada je sačinjena fotofrafija koja je kasnije objavljena u javnosti, navela je ona.

Advokatica je kazala da je u ljekarskom izvještaju sramno konstatovano da je Jovan Mrvaljević bez vidljivih povreda uprkos tome što je osim davljenja i gušenja bio i brutalno prebijen.

- Tom prilikom on je prinuđen i da potpiše određene akte, u kojima se nalaze netačni podaci. Uslijedilo je i dalje mučenje, davljenje, a pomenuti akti su doveli i do montiranog krivičnog postupka. Godinu nakon mučenja i zlostavljanja u novembru 2021. on je uhapšen pod insinuiranim optužbama da je član kriminalne grupe pokojnog Jovana Vukotića sa koijim nikada nije imao kontakta, navela je Pavličić.

Sa svim tim je, tvrdi branilac, bila upoznata i unutrašnja kontrola koja je to prećutala i ništa nije preduzela, kao i sud putem žalbi na odluku o pritvoru. 

Branilac okrivljenog Mila Jovanovića, advokat Milena Brnović, ukazala je sudu na nečovječno postupanje i mučenje koje je dva puta preživio njen branjenik od strane policijskih službenika. O svemu tome kao branilac je bila upoznata i u tadašnjim okolnostima predala krivičnu prijavu ODT-u ali je naišla na "zid ćutanja". Molila ih je, tvrdi ona, da pođu na lice mjesta i uvjere se u neistinite podatke koje im policija dostavlja. 

Međutim, kako oni tako i sud ostali su nijemi na te navode. I advokat Damir Lekić koji u postuipku zastupa četvopricu okrivljenih među kojima je i Vladan Mijušković, koji se nalazi u Hrvatskoj u ekstradicionom pritvoru, smatra da pritvor kao mjera obezbjeđenja nije nužan i predložio je da se isti ukine. Kazao je i da je njegov branjenik Momčilo Milić bio žrtva torture od strane tadašnjih policijskih struktura i najavio tim povodom podnošenje krivične prijave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:40