/ - žELJKO KOMNENIć
04/10/2022 u 16:23 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Droga na brodu "Jadran"-svjedok: Ni sa jednim od 100 ključeva nisam mogao da otključam ormar

Na svakom ormariću piše ime i rpezime, čak je to i više svjedoka u postupku potrvdilo...rukom ili oštampano na papiru pa čak i taj famozni koji ni jedan od sto ključeva nije mogao da otvori...,naveo je Radenović

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje za šverc droge na brodu " Jadran".  Danas je saslušan u svojstvu svjedoka saslušan službenik Vojske Crne Gore- stalni član posade Željko Španjević i službenik Uprave policije Crne Gore OB Tivat Nenad Daljević.

Ovom optužnicom obuhvaćen je Dejan Rovčanin, Vojin Stupar, Duško Radenović, Radomir Osmaić i  Vladimir Račić kojem se sudi u odsustvu jer se nalazi u bjekstvu.

Droga na brodu "Jadran"- Rovčanin: Suočite me sa svjedokom saradnikom, stavite nas na poligraf

Željko Španjevuić (profesionalno vojno lice-stalni član posade broda " Jadran)stalni član posade broda "Jadran" je u predmetnom periodu bio kormilar. On je u svom iskazu pred sudom naveo da je premetmnog dana došao na brod oko n sedam časova, kada je bilo i vrijeme za ukrcavanje jer su se spremali za polazak na krstarenje ka Turskoj.

- Otišao sam do prostora broj 1. broda po šeće i kafu. Na ulazu i u tom prostoru sam zatejkao vojnu policiju. Niko od članova posade broda nije bio tu ( u prostoriji broj 1. broda u kojoj se nalazi 15 krevat i ormari za lične stvari). Vojni policajac me pitao ko drži ključeve od tri ormara (kasete) koja su jedina bila zaključan, zamolio me da odem po ključeve. Uzeo sam sve ključeve, dao mi ih je zastavnik Rajačić, dao mi je kesu sa ključevima- kazao je svjedok Španjević.

Radenović: Svaki ormarić ima oznaku

Španjević je u svom svjedočenju, na pitanja, naveo da ni jedan od orarića koji se nalaze u prostoriji br.1. broda nije označen.

Na to je, u primjedbi na njegov iskaz, reagovao optuženi Duško Radenović.

-Na svakom ormariću piše ime i rpezime, čak je to i više svjedoka u postupku potrvdilo...rukom ili oštampano na papiru pa čak i taj famozni koji ni jedan od sto ključeva nije mogao da otvori...-naveo je Radenović.

On je to naveo i u svom ranije iskazu.

On je dodao da mu je službenik Vojne policije rekao da otvori ova tri ormarića koja su zaključana.

-Od tri uspio sam uz pomoć ključeva dva da otvorim. Treći nije mogao da otvori ni jedan od voih sto ključeva.  Zastavnik Vračar je uzeo bajonet i upotrebom njega otvorio i taj ormarić. Nisam vidio da li su nešto iz njih izvadili...Ključevi nisu označeni, na nekima od njih ima privezak. Dok nisam prvi ormarić otovorio sigurno sam probao 30 ključeva,...- kazao je između ostalog svjedok Španjević u svom iskazu i  u odgovoru na pitanja tužioca i, suda ia dvokata odbrane.

-Neki od ključeva otvaraju i druge ormariće- dodao je on.

U svom iskazu je Španjević naevo da nije znao za rutu kretanja, da se znalo da idu do Istanbula i da rutu znaju samo oficiri.

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović ga je pitao da li se sjeća jesu li tokom plovidbe zastalid a sačekaju na prolaz kroz vještački kanal Kortrijk. Na to je svjedok kazao da se ne sjeća. 

U svom iskazu službenik Uprave policije Crne Gore, Odeljenja bezbjednosti Tivat, Nenad Dajević, je se izjašnjavo na okolnosti vezane za dolazak civilne policije na lice mjesa.

-Toga dana me pozvao rukovodilac odeljenja za borbu protiv droga i krijumčarenja, Dragan Krivokapić, Saopštio mi je da  treba da pođem za Tivat i da je na školskom brodu "Jadran"  pronađena neka droga za koju se sumnja da je kokain. Usput je kolega zvao i kolegu iz OB Kotor Sloba Vulanovića. ...Na Pinama kod broda zatičemo veći broj službenika Vojske i Vojne policije...Tada nam se obratio Major Vojne policije i tu je bio tadašnji komadant vojnog broda. Rekli su nam da su se spremali za krtarenje sa posadom i akdetima do Turske i da je prije svakog puta praska da se izvrši kontrola...Saopštili su nam da je pronađeno pet ili šet crni torbi za koje se sumnja da je u njima kokain...-naveo je Dajević.

On je odgovarao na pitanja odbarne koja se interesovala da li je on učestvovao u pretresu.Nakon što mu je predočen zapisnik o pomenutim radnjama on je potvrdio da se na mjesto zapisničara nalazi njegov potpis.

- Kolega Krivokapić mi je diktriao zapisnik....Moja je greška što sam sebe naveo kao lice koje je učestvovalo fizički u pretresu. Nisam učestvovao.Cijeli sadržaj zapisnika mi je diktirao Krivokapić ..Nisam obračao posebnu pažnju na sadržaj...-kazao je službenik policije na pitanje advokata odbrane koja je ukazala da je na jednom mjestus ebe naveo kao lice koje je vršilo pretres.

Zatim mu je predočen foto-elaborat OB Tivat i na jednoj od slika je potvrdio da s eon nalazi na njoj i da je moguće da je pomagao tehničaru koji je sačinjavao te fotografije.

Detalji optužnice:

Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić su, prema navodima tužilaštva, tokom 2018. godine oformili  kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Vojin Stupar, podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, Tivćanin Radomir Osmajić i stariji vodnik Miloš Kulić kome je u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika.

-Njihov zadatak je bio da na školski brod „Jadran“ sakriju kokain koji je trebalo da se preveze u Tursku. Pošiljka kokaina trebalo je da bude plaćena heroinom koji bi na isti način bio prokrijumčaren u povratku.

Kulić i Radenović su kokain spakovan u rance dovezli do školskog broda ,,Jadran“ i Radenović je, kako se osnovano sumnja, drogu smjestio u spavaonu, ispod svog kreveta, a dio u vojničke ormariće. Kulić je u istrazi istakao da Osmajić nije znao da je droga unešena na brod- navodi su optužnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:05