Мјешовите патроле, граница са Албанијом
06/08/2021 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Граница са Албанијом ефикасније обезбијеђена: Војска и полиција контролишу нелегалне преласке

Црна Гора је суочена са појачаним приливом миграната, који из Грчке имају руту преко Албаније, са намјером да преко Црне Горе дођу до земаља Западне Европе

Мјешовите патроле  Полициjе Црне Горе и Војске Црне Горе обезбјеђују државну границу са Републиком Албанијом. Како наводе из Управе полиције,  фокус је на спречавању незаконитих миграција.

-У циљу још ефикасније и квалитетније заштите државне границе Црне Горе према Републици Албанији, службеници Управе полиције надзор ове државне границе од 4. августа врше уз подршку припадника Војске Црне Горе. По одлуци Савјета за одбрану и безбједност 16 припадника Војске Црне Горе ће у континуитету бити ангажовано на пружању подршке службеницима Регионалног центра граничне полиције "Центар"-наводе у саопштењу из Управе полициј3.

-Кроз заједничке патроле државна граница према Републици Албанији ће бити још дјелотворније обезбијеђена- казао је начелник Регионалног центра граничне полиције „Центар“, Васко Аковић и додао да је фокус спровођења ових заједничких активности спречавање незаконитих миграција.

Како наводе из Управе полиције, Црна Гора је суочена са појачаним приливом миграната и у текућој години, који из Грчке имају руту преко Републике Албаније, са намјером да преко Црне Горе, а затим Босне и Херцеговине дођу до земаља Западне Европе. 

Од незаконитог преласка државне границе током 2019. године одвраћено је 5.884 лица, током 2020. године 3.474 лица, док је за седам мјесеци 2021. године одвраћено 2.010 незаконитих миграната.

Одлука Савјета за одбрану и безбједност ће се спроводити у складу са Техничким споразумом о реализацији активности заштите државне границе од незаконитих миграција, који је закључен између Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране 6. августа 2018. године.

Аковић је нагласио да су полицијски службеници Регионалног центра граничне полиције "Центар" на државној граници према Републици Албанији, како током претходних година тако и током ове године, остварили  веома завидне резултате на пољу  сузбијања  прекограничног криминала, првенствено на спречавању кријумчарења наркотика, као и спречавању кријумчарења акцизних роба.

 -Као војницима, драго нам је што своја знања и способности можемо ставити у службу одбране и безбједности Црне Горе, њених грађана и свих који бораве у нашој земљи.  Увијек је драгоцјено да вјештине које смо стекли кроз обуку можемо да примијенимо у пракси- нагласио је замјеник начелника Генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Жељко Радуловић.

Он је казао да припадници Војске и Управе полиције имају добре услове за извршење задатака на караули Кренза, као и да је сарадња на терену одлична.

Истакао је да ће се вршити редовне ротације припадника Војске на караули Кренза, како би што више војника могло своја знања и вјештине провјерити у реалној ситуацији, као и да је Војска Црне Горе увијек спремна, у складу са својим способностима и могућностима, пружити подршку другим институцијама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:22