/ FOTO_ RTCG
19/10/2023 u 15:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ivanović: Očekujem da Ustavni sud uskoro donese odluku oko imovine državljana Rusije

Podgoričanin Predrag Zečević, preko punomoćnika – advokata Ivanovića, predao je prošle godine Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti

Podgorički advokat Marko Ivanović kazao je da uskoro očekuje da Ustavni sud donese odluku po pitanju njegove urgencije da se stavi na razmatranje inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članova 18 i 19 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, piše portal PRESS.

Radi se o članovima na osnovu kojih je došlo do zamrzavanja imovine državljana Rusije u Crnoj Gori.

- Prije 15-ak dana predao sam urgeniciju Ustavnom sudu da uzmu u razmatranje predmet oko zamrzavanja imovine državljana Rusije. Imam nezvanične informacije da bi uskoro trebalo da se donese odluka po tom pitanju. Takođe, pominje se i spajanje inicijativa s obzirom da ih je više po istom povodu. Za sada su to samo neformalne informacije, zvaničnih još nema. U svakom slučaju očekujem pozitivnu odluku Ustavnog suda- rekao je Ivanović.

Podgoričanin Predrag Zečević, preko punomoćnika – advokata Ivanovića, predao je prošle godine Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

Sličnu inicijativu ranije je predala i koalicija Zajedno za budućnost Crne Gore (ZBCG), a o ustavnoj inicijativi pisao je poznati američki časopis Njujork Tajms.

Zanimljivo je da su pravni autoriteti poput prof. dr Blagote Mitrića i Veselina Radulovića takođe na fonu da je u pitanju neustavan zakon jer se zamrzava imovina bez odluke suda.

Prema ranijim riječima advokata Ivanovića, pojedine banke u Crnoj Gori su potpuno nezakonito blokirale račune i svaku mogućnost novčanih transakcija svim ruskim državljanima.

- Dakle, nijesu u pitanju oligarsi i političari bliski predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, već sada već maltene svi Rusi. Mislim da je to još veći problem, pa čak i ako ova inicijativa ne bude usvojena, smatram da bi tužbe mnogih ruskih državljana mogle biti osnovane s pozivom na nedovoljno jasne razloge za uvođenje konkretnih mjera pojedinačnim licima - rekao je ranije Ivanović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 15:39