Hapsenje Blaza Jovanica, predsjednik privrednog suda Blazo Jovanic, privredni sud, hapsenje u privrednom sudu, Blazo Jovanic / HAPSENJE BLAZA JOVANICA, PREDSJEDNIK PRIVREDNOG SUDA BLAZO JOVANIC, PRIVREDNI SUD, HAPSENJE U PRIVREDNOM SUDU - IVAN PETROVIC - IPE
21/12/2022 u 12:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jovanić: Ja sam čovjek bez mrlje u karijeri

U pritvoru sam već osam mjeseci. Ne kukam zbog toga. Ali, smatram da su argumenti koje sam naveo dovoljni da sud u što kraćem roku razmotri moj predlog i ukine mi pritvor, rekao je danas bivši čelnik Privrednog suda Crne Gore

SDT tereti bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, Sašu Zejaka, Snežanu Jović, Sanju Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stanu Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijelu i Dušana Lakovića, kao i podgorička preduzeća “Titan security”, “Securitas Montenegro” i “Ogimar MNE” i nikšićki “Top force system”, da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja

- Čovjek sam bez mrlje u karijeri. Sudija sam i doskoro sam bio predsjednik Privrednog suda. Otac sam i izdržavam troje djece od kojih je dvoje, u međuvremenu, postalo punoljetno. U pritvoru sam već osam mjeseci. Ne kukam zbog toga. Ali, smatram da su argumenti koje sam naveo dovoljni da sud u što kraćem roku razmotri moj predlog i ukine mi pritvor, rekao je danas bivši čelnik Privrednog suda Crne Gore, Blažo Jovanić, u sudnici podgoričkog Višeg suda gdje je danas trebalo da bude održana kontrola optužnice koju je protiv njega, još 13 osoba i četiri preduzeća, početkom novembra, podiglo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), prenosi Libertas pres.

Ročište je odgođeno za naredni mjesec jer, naveo je jedan od advokata odbrane, Goran Rodić, optužnica nije uručena ovlašćenom licu jedne od okrivljenih firmi “Ogimar MNE”.

Iako je nekoliko Rodićevih kolega reklo da to nije razlog da se ročište ne održi, obrazlažući da se “optužnica dostavlja preduzeću, a ne ovlašćenom licu”, sudija Boris Savić je, ipak, kontrolu optužnice pomjerio za januar.

SDT tereti bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, Sašu Zejaka, Snežanu Jović, Sanju Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stanu Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijelu i Dušana Lakovića, kao i podgorička preduzeća “Titan security”, “Securitas Montenegro” i “Ogimar MNE” i nikšićki “Top force system”, da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Osim Jovanića, u pritvoru je i stečajna upravnica Snežana Jović, koja je današnje ročište, takođe, iskoristila za apel sudu da razmotri i njeno puštanje na slobodu.

- Nezakonito sam u pritvoru zbog jednog svjedoka, koji u istrazi nije ni saslušan. Nakon tri mjeseca mi je uveden novi pritvorski osnov, a činjenično stanje je bilo isto kao i na dan hapšenja. Navedeno je da postoji opasnost od mog bjekstva jer, navodno, u Srbiji imam imovinu. Dostavila sam dokaze iz katastra da u Srbiji nemam ništa na svoje ime. Osam mjeseci su moja djeca sama kući zbog ovih nebuloza, rekla je danas Jović u podgoričkom sudu.

Državni tužilac Vukas Radonjić, portparol SDT-a, rekao je ranije da se okrivljenom Blažu Jovaniću, između ostalog, stavlja na teret da je, tokom 2015, organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore do aprila ove godine.

- I čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, za sada nepoznatih osoba, čiji je cilj vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, u cilju sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničeni period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, saopštio je Radonjić.

Svaki član kriminalne organizacije imao je, naveo je on, unaprijed određeni zadatak ili ulogu.

- U djelovanju kriminalne organizacije su se koristile privredne i poslovne strukture i postojao je uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i na druge važne društvene i ekonomske činioce. Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizlazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija imala i ostvarivala svoj kriminalni plan da kroz zloupotrebe službenog položaja okrivljenih koji su bili organi ili učesnici, odnosno navodni učesnici stečajnog postupka, nad stečajnim dužnicima “Euromix Tours“ DOO Budva, “Sotto la Collina“ DOO Podgorica, “Nega Tours Montenegro“ DOO Budva, “Bjelasica Rada“ AD Bijelo Polje, “Montri“ DOO Igalo, “Princ & Co“ DOO Kotor, “Montel“ – Motel Glava Zete DOO Nikšić i “Jastreb“ DOO Podgorica, u Privrednom sudu Crne Gore, u kojem je okrivljeni Jovanić bio predsjednik i postupao kao stečajni sudija, a okrivljeni Saža Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević, učestvovali kao stečajni upravnici, odnosno okrivljeni Lješković i Zejak i kao procjenitelji i sudski vještaci i saradnici stečajnog upravnika, a okrivljena Jović i kao advokat, pribavlja imovinsku korist”, rekao je Radonjić.

Okrivljenom Jovaniću, koji je uhapšen 9. maja na svom radnom mjestu, optužnicom se stavlja na teret i da je, kao predsjednik Privrednog suda Crne Gore, u martu 2016. godine, zaključenjem memoranduma o saradnji sa okrivljenim pravnim licem “Ogimar MNE”, suprotno Zakonu o stečaju, zloupotrijebio svoj službeni položaj, nepotrebno uvećao troškove stečajnog postupka koji su isplaćeni iz budžeta suda, a okrivljenom pravnom licu pribavio imovinsku korist.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:30