/ damir lekić
23/10/2023 u 08:03 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Skandalozno, dvije optužnice za isti događaj, za različite osobe pred dva suda

Lekić ističe da je SDT Višem sudu u Podgorici, odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, mita, korupcije, terorizma i ratnih zločina podnijelo optužnicu, a da je optužnicu podnijelo i ODT nadležnom sudu

Advokat Damir Lekić istakao je da se povodom događaja aktiviranja eksplozivne naprave na lokal "Štrudla" dešava vrlo neobična situacija, jer sada postoje dvije optužnice za isti životni događaj u odnosu na različita lica pred dva različita suda. Medijima je dostavio obije optužnice.

- Skandalozno i u svemu neobjašnjivo postupanje Osnovnog državnog tužilaštva u predmetu koji se po njegovoj optužnici vodi pred Osnovnim sudom u Podgorici pod poslovnom oznakom K.br. 342/22 protiv okrivljenih Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića- naveo je Lekić za medije.

Kod ovakvog stanja stvari smatra da treba preispitati postupanje ODT-a u Podgorici u ovom i u drugim predmetima.

- Naime, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo je optužnicu Kt.br. 728/20; Kt.br. 741/20 od 04.06.2020. godine protiv okrivljenih Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića između ostalog (integralno) i zbog postojanja osnovane sumnje da su njih dvojica dana 27.01.2020. godine u Podgorici, neovlašćeno držali vojni eksploziv, čija je nabavka, držanje i upoteba zabranjena građanima, a okrivljeni Aleksandar Dacić eksplozijom, izazvao opasnost po imovinu čija vrijednost prelazi iznos od 20.00 eura. Okrivljeni Ćazim Turusković označenog dana predao je M. K- kesu u kojoj se nalazila improvizovana eksplozivna naprava, a da M. K. pritom nije znao šta se u njoj nalazi, kako bi istu po njegovom zahtjevu da okrivljenom Daciću, što je K. učinio, predajući je okrivljenom Daciću u blizini hotela “Ziya”. Nakon toga je okrivljeni  Dacić oko 04:30 časova ispred ugostiteljskog objekta “Štrudla”, vlasništvo oštećenog Save Rakočevića postavio inprovizovanu eksplozivnu napravu izrađenu koju je prethodno aktivirao paljenjem fitilja, usljed čega je izazvana konkretna opasnost po imovinu oštećenog koja vrijedi 240.240 eura. Prouzrokovana je šteta u iznosu od 9.637,04 eura. Čime se (po toj optužnici) okrivljeni Turusković i Dacić kao saizvršioci, izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. 2 z vezi čl. 23 st. 2 KZ CG, a okrivljeni Dacić u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti iz čl. 327 st. 1 KZ CG. O ovome u prilog ovog teksta za ove medije dostavljam izvod iz pomenute optužnice Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici- navodi su optužnice navodi Lekić.

Lekić ističe da je Specijalno državno tužilaštvo  Višem sudu u Podgorici, odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, mita, korupcije, terorizma i ratnih zločina podnijelo optužnicu Kt-S.br. 93/23 od 15.09.2023. godine između ostalog i protiv okrivljenih Ljuba Milovića, Miloša Mišurovića i Aleksandra Kekovića.

- Zbog postojanja osnovane sumnje da su njih trojica u januaru 2020 godine okrivljeni Ljubo Milović  neovlašćeno izradio i držao ksplozivno oružje, a okrivljeni Miloš Mišurović i Aleksandar Keković i lice po imenu Malden i nadimku “Mađo”,  neovlašćeno nabavili i držali eksplozivno oružje urađeno od 500 grama trinitrotoulena, detonatorske kapisle i sporogorućeg štapina čija je nabavka, držanje i nošenje građanima zabranjeno. Zatim su 27.01.2020 godine u Podgorici oko 04:20 časova okrivljeni Milović, Miloš Mišurović i Aleksandar Keković i lice po imenu Mlade eksplozijom ispred ugostiteljskog objekta “Štrudla” izazvali opasnost za život i tijelo ljudi i za imovinu čija vrijednost prelazi 20.000 eur. Okrivljeni Milović je izradio eksplozivnu napravua zatim dao nalog okrivljenomMišuroviću da angažuje lica koja će za novčani iznos aktivirati eksplozivnu napravu u ugostiteljskom objektu “Štrudla”. Potom okrivljenom Milošu Mišuroviću predao eksploziv, pa je okrivljeni Mišurović za izvršenje zadatog naloga angažovao okrivljenog Kekovića i lice po imenu Mladen koji su prihvatili da aktiviraju eksplozivnu napravu u navedenom ugostiteljskom objektu. Tom prilikom im je predao eksplozivno oružje dobijeno od okrivljenog Milovića, pa je 27.10.2020 godine oko 04:20 časova jedan od njih dvojice postavio navedenu eksplozivnu napravu ispred ugostiteljskog objekta “Štrudla”, nakon čega je došlo do eksplozije usljed čega je na tom mjestu izazvana konkretna opasnost za život i tijelo oštećenih I. H., S. M., S. D. i A. J. koji su se nalazili u blizine eksplozije, kao i konkretna opasnost za imovinu vlasnika ugostiteljskog objekta “Štrudla”. Nakon čega je okrivljeni Milović da okrivljenom  Mišuroviću 4.00 eura, od kojeg iznosa je okrivljeni Mišurović predao okrivljenom  Kekoviću i lucu po imenu Mladen 2.50 eura, čime su (po toj optužnici) okrivljeni kao saizvršioci izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. 2 u vezi čl. 23 st. 2 KZ CG u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti iz čl. 327 st. 1 u vezi čl. 23 st. 2 KZ CG. O ovome u prilog ovog teksta za ove medije dostavljam izvod iz pomenute optužnice Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore- naveo je Lekić i drugu optužnicu.

Lekić ističe da prostom analizom činjeničnog opisa ove dvije optužnice jasno se uočava da obije tretiraju isti životni događaj i to aktivaciju eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat “Štrudla” koji se dogodio dana 27.01.2020 godine oko 04:30 časova u Podgorici.

- Takođe, jasno se uočava da ove dvije optužnice za isti životni događaj tretiraju različita lica. U optužnici Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici za ovaj događaj se terete okrivljeni Ćazim Turusković i Aleksandar Dacić, dok se u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore za taj identičan događaj terete okrivljeni Ljubo Milović, Miloš Mišurović i Aleksandar Keković. Kako je moguće da se ovo dogodilo zaista je veliko pitanje, a takođe ogromno je pitanje i kako je to moguće da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici za ovaj životni događaj i dalje tereti tj. krivično goni okrivljene Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića Postavlja se pitanje kako je moguće da do dana današnjeg još uvjek nije odustalo od krivičnog gonjenja za krivična djela proistekla iz ovog događaja u odnosu na ova dva lica. Posebno pri činjenici da optužnica nije prva faza kada je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici za ovakve činjenice i podatke moglo, odnosno shodno svojoj zakonskoj obavezi moralo znati, a kada je bilo dužno odmah da preduzme sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti bez bilo kakvog odlaganja kako se to ne bi dogodilo ili kako bi to što prije spriječilo, već je prva faza kada je to moglo znati bila izviđaj, a zatim istraga, koje dvije faze je sprovelo Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, a koje faze su prethodiile ovoj fazi u kojoj je podnijeta optužnica od strane Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore Višem sudu u Podgorici odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, mita, korupcije, terorizma i ratnih zložina, a koja tretira istovjetan životni događaj kao i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ali sa potpuno drugim izvršiocima krivičnih djela.- istakao je Lekić.

Ovakvo postupanje ODT-a smatra Lekić je ravno “skandalu”.

- Jer je dozvolilo da se bukvalno u svemu za isti životni događaj vode dva odvojena krivična postupka pred različitim stvarno nadležnim sudovima, protiv različitih lica od kojih neka u nekom od ta dva krivična postupka moraju biti nevina i to očigledno upravo ova koja su obihvaćena ovom “nesrećnom” optužnicom ODT-a, a koja optužnica osim ovog nedostatka boluje i od drugih mnogobrojnih većih nedostataka. Dakle, nezamislivo je i nevjerovatno ovakvo postupanje ODT-a u Podgorici i zaista se postavlja pitanje zašto to ono čini i kako je moguće da se ovakva situacija dogodila da se o istom  životnom događaju po dvije različite optužnice vode dva odvojena krivična postupka pred različitim sudovima, protiv u svemu različitih lica- istakoa je Lekić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:38